Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα επαναγοράς: Το δίλημμα της ακύρωσης

Η διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώνεται, φέρνοντας την ελληνική πλευρά μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα: να ακυρώσει τα ομόλογα ή να τα διακρατήσει;

Ομόλογα επαναγοράς: Το δίλημμα της ακύρωσης
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, που εκδόθηκαν μετά το PSI Plus, οδήγησε σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 21 δισ. ευρώ περίπου, συμπιέζοντας το στοκ χρέους κατά 11 μονάδες του ΑΕΠ περίπου.

Φυσικά, ο στόχος επετεύχθη με ακριβότερο τίμημα από αυτό που άφηνε να εννοηθεί το eurogroup στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα πλήρωσε κοντά στα 11 δισ. ευρώ έναντι 9 - 9,5 δισ., που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό που διατέθηκε για την επαναγορά δεν αντιπροσωπεύει νέο δάνειο από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνεται στο β΄ χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, το ποσό μπορεί να χαρακτηριστεί προκαταβολή από τη στιγμή που θα καταβαλλόταν τμηματικά αργότερα, π.χ. ως ενίσχυση του αποθεματικού.

Εν πάση περιπτώσει, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς αναμένεται να θέσει την ελληνική πλευρά προ ενός διλήμματος, κάτι που μερικοί αξιωματούχοι έμμεσα παραδέχονται.

Τι θα κάνει το ελληνικό κράτος με τα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 32 δισ. ευρώ περίπου που αγόρασε;

Η πρώτη και πιο πιθανή εξέλιξη είναι να τα ακυρώσει για να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος της επαναγοράς.

Όμως, υπάρχει μία ακόμη εναλλακτική λύση, η οποία έχει συν και πλην.

Θεωρητικά, το δημόσιο θα μπορούσε να τα διακρατήσει στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι το αποκαλούμενο διακυβερνητικό χρέος δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του δημόσιου χρέους ή καλύτερα του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Επομένως, το διακυβερνητικό δεν επιβαρύνει τον λόγο του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ως διακυβερνητικό χρέος λογίζονται π.χ. τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και άλλες νομικές οντότητες που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.

Οι υποψίες ότι η Ελλάδα μπορεί να σκέφτεται κάτι τέτοιο γεννήθηκαν σε αρκετούς μετά από δύο δημοσιεύματα στους New York Times πριν από την καταληκτική ημερομηνία της επαναγοράς.

Τουλάχιστον, αυτό μας επισημάνθηκε από ενδιαφερόμενους.

Σε αυτά, Έλληνας αξιωματούχος «απειλούσε» όσους ομολογιούχους δεν συμμετείχαν με ενεργοποίηση των CACs (συλλογικές ρήτρες).

Σημειώνεται ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα στη μετά PSI εποχή διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Όμως, η ενεργοποίηση των CACs απαιτεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων με συγκεκριμένο πλειοψηφικό ποσοστό αποδοχής.

Ήταν εύλογο λοιπόν μερικοί να σκεφτούν ότι το δημόσιο θα μπορούσε να επαναγοράσει τα ομόλογα που ήθελε και κατόπιν να συγκαλέσει συνέλευση των ομολογιούχων, οπότε έχοντας την πλειοψηφία να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους να πειθαρχήσουν.

Όμως, η συγκεκριμένη συλλογιστική έπασχε γιατί ένα κράτος ή κρατική οντότητα δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε τέτοια συνέλευση.

Παρ’ όλα αυτά, μερικοί δεν απέκλειαν να βρισκόταν κάποιο τρίτο όχημα, ίσως άλλης χώρας, για το οποίο δεν θα ίσχυαν οι ανωτέρω απαγορεύσεις.

Εναλλακτικά, τα διακρατηθέντα ομόλογα θα μπορούσαν να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν από το PSI.

Σε αυτήν την περίπτωση, το δημόσιο χρέος θα μειωνόταν καθότι το διακυβερνητικό χρέος, π.χ. ομόλογα ταμείων, δεν λαμβάνεται υπόψη και η κυβέρνηση θα κέρδιζε κάποιες εντυπώσεις.

Όμως, δημοσιονομικά, επί της ουσίας, δεν θα υπήρχε όφελος καθότι ό,τι έμπαινε από τη μία τσέπη (ταμεία) της γενικής κυβέρνησης θα έβγαινε από την άλλη (πληρωμές τόκων από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Όσοι έχουν δει τα νομικά κείμενα της διαδικασίας επαναγοράς αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακυρώσει τα ομόλογα μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους.

Αν δεν το κάνει, οι προβληματισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις που αναφέραμε παραπάνω θα έλθουν στο προσκήνιο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v