Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα άσφαιρα πυρά του δημοσίου!

Για να λαμβάνονται σοβαρά οι έμμεσες απειλές του δημοσίου προς επενδυτές, π.χ. για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς, θα πρέπει να συνοδεύονται από κάτι που εδώ απουσιάζει.

Tα άσφαιρα πυρά του δημοσίου!
Πως τα φέρνει η μοίρα καμιά φορά.

Αυτό θα πρέπει να αναρωτιούνται όσοι διάβασαν την χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), ο οποίος επέζησε τελικά των σχεδίων για κατάργησή του από κυβερνητικούς κύκλους, για την επαναγορά του χρέους.

Αν η παράταση της αποδοχής της πρότασης για επαναγορά προδίδει προχειρότητα και ελλιπή σχεδιασμό, οι έμμεσες «απειλές» σε «μπαρουτοκαπνισμένους» επενδυτές ότι ενδέχεται να μην υπάρξει νέα ευκαιρία εξόδου από τα ελληνικά ομόλογα στο μέλλον είναι άσφαιρες.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των τίτλων που έχουν εκδοθεί.

Κι αυτό γιατί θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία ομόλογα ονομαστικής αξίας 30-31 δισ. ευρώ έναντι 62 δισ. που εκδόθηκαν στα πλαίσια της ανταλλαγής στο PSI.

Ως εκ τούτου ευνοείται η διατήρηση των τιμών στα επίπεδα της πρότασης επαναγοράς η υψηλότερα εκτός κι αν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ξεπεράσει εκ νέου τις επίσημες προβλέψεις, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

Αν υπάρξει νέα πρόταση επαναγοράς ομολόγων στο μέλλον θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τιμές στη δευτερογενή αγορά.

Φυσικά, θα μπορούσε να προκύψει νέο «κούρεμα» των ομολόγων, μη εθελοντικού χαρακτήρα, όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες με δεδομένες τις περιπλοκές.

Ένας άλλος, πιο σοβαρός λόγος που καθιστά άσφαιρες τις έμμεσες «απειλές» είναι το πρόσφατο παρελθόν του ελληνικού δημοσίου.

Την περίοδο που οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καλούνταν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, γνωστού ως PSI Plus, η κυβέρνηση προειδοποιούσε όσους αποφάσιζαν να μείνουν απέξω ότι οι όροι ανταλλαγής ομολόγων στο μέλλον θα ήταν πολύ χειρότερες στο μέλλον.

Σήμερα, τόσο οι αποδέκτες εκείνων των απειλών, όσο και οι τρίτοι, γνωρίζουν ότι εκείνες οι απειλές ήταν επίσης άσφαιρες.

Φυσικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η τρόικα είχε τοποθετήσει τον πήχη για το ποσοστό συμμετοχής στο 95% και στο τέλος το ποσοστό κατέληξε στο 97% περίπου.

Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα «απόθεμα» που επέτρεψε στο ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων που δεν έλαβαν μέρος στο PSI.

Oι εκτιμήσεις ανεβάζουν το «απόθεμα» στα 3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ουσιαστικά τις λήξεις των παλιών ελληνικών ομολόγων της περιόδου 2012-2014.

Ηδη, η ελληνική πλευρά έχει «αξιοποιήσει» μέρος του αποθέματος για την πληρωμή του 100% του ονομαστικού κεφαλαίου στους ομολογιούχους που απείχαν του PSI, προκαλώντας δυσφορία στους υπολοίπους αλλά κυρίως πλήττοντας την αξιοπιστία της.

Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι εκείνο που μετρά είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν, όπως αναμένεται, επαναγορασθούν τίτλοι ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και πλέον, οδηγώντας σε καθαρή μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ περίπου, όλα αυτά θα ξεχασθούν.

Αναμφισβήτητα, η ανωτέρω θέση διακρίνεται από ρεαλισμό.

Όμως, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει επίσης την νοημοσύνη των επενδυτών που βλέπουν όλα αυτά και βγάζουν συμπεράσματα από τα οποία θα κριθεί η στάση τους σε ανάλογα διλήμματα στο μέλλον.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v