Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εκκρεμές και το έξυπνο χρήμα

Ενώ τα hedge funds ετοιμάζονται να κεφαλαιοποιήσουν το ρίσκο που ανέλαβαν, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές βρίσκονται σε αντίπαλα χαρακώματα στο Χ.Α.

Το εκκρεμές και το έξυπνο χρήμα
H Ιστορία αλλά και η εμπειρία δείχνουν ότι το αποκαλούμενο έξυπνο χρήμα αγοράζει όταν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι πουλάνε, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη ανησυχία και πανικός.

Χρειάστηκαν να περάσουν μερικοί μήνες για να πληροφορηθεί το ευρύ κοινό ότι μερικά hedge funds είχαν αγοράσει τα νέα ελληνικά ομόλογα στα τέλη της περασμένης άνοιξης και μέσα στο καλοκαίρι όταν οι τιμές τους είχαν πέσει στα τάρταρα.

Σήμερα, πολλοί αναρωτιούνται πόσα κέρδη θα βγάλουν από την επιχείρηση επαναγοράς των ομολόγων, ξεχνώντας ότι οι διαχειριστές τους είχαν αναλάβει κάποιο ρίσκο, που τους βγήκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ποιος δεν θυμάται ότι υπήρχαν hedge funds και άλλοι θεσμικοί επενδυτές που άρχισαν να αγοράζουν CDSs (Credit Default Swaps) στο ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι του 2009, θεωρώντας ότι δεν είχαν αποτιμήσει σωστά το ελληνικό ρίσκο;

Αρκετούς μήνες αργότερα, οι ίδιοι έβγαζαν τρελά λεφτά, έχοντας εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα, με την ευγενική «χορηγία» της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της ευρωζώνης.

Όλα αυτά δημιουργούν μύθους που δεν είναι πάντοτε σωστοί.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου «έξυπνοι» θεσμικοί επενδυτές έχασαν πολλά λεφτά σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις χαρτοφυλακίου και μη εντός κι εκτός Ελλάδος.

Αναλογιστείτε πόσα λεφτά έχασε η Credit Agricole από την επένδυσή της στην Εμπορική Τράπεζα. Κάπου 8 με 10 δισ. ευρώ, αν δεν κάνουμε λάθος.

Ή πόσα λεφτά έχασε η Societe Generale από την εμπλοκή της στη Γενική Τράπεζα.

Αυτήν την περίοδο, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί ξανά στα hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα λόγω της επιχείρησης επαναγοράς που λάνσαρε το δημόσιο μετά το πράσινο φως από το Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου.

Πόσα ομόλογα έχουν. Θα πουλήσουν, δεν θα πουλήσουν κ.τ.λ.

Κι όλα αυτά όταν έχουν βγάλει μεγάλα λογιστικά κέρδη ενώ γνωρίζουν ότι παραμονεύει ο κίνδυνος ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους στο μέλλον.

Λες και έχουν αυταπάτες.

Κοινώς, ότι θα δεχτούν τα άλλα κράτη-μέλη της ΟΝΕ να «κουρευτούν» τα δάνειά τους προς τη χώρα και να πάρουν ζημίες στο μέλλον, χωρίς να αρμέξουν ξανά τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που θα έχουν τα εναπομείναντα ελληνικά ομόλογα.

Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά για έναν άλλον λόγο.

Όλους τους προηγούμενους μήνες όπου οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι, ο κινητήριος μοχλός ήταν το εγχώριο, κυρίως, χρήμα.

Υπό αυτήν την έννοια, οι επενδυτές λιανικής, που μπήκαν από νωρίς στο παιγνίδι και καταγράφουν ή κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, θα πρέπει να θεωρηθούν έξυπνο χρήμα.

Ιδιαίτερα όσοι είχαν την προνοητικότητα να πουλήσουν νωρίτερα, αποφεύγοντας τη διολίσθηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που δεν έχει επισημανθεί και δεν γνωρίζουν πολλοί.

Υπάρχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές που μείωναν τις θέσεις τους σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Το έκαναν επιλεκτικά, κυρίως, μέσω της αγοράς των παραγώγων.

Αν όμως εξαιρέσει κανείς τον τελευταίο μήνα, αρκετοί πωλητές δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τις αποδόσεις του trade.

Ιδίως αν αναλογιστούμε τα υψηλά κόστη συναλλαγών που συνεπάγεται.

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχουν κάνει λάθος, αφού οι τιμές των μετοχών έχουν κινηθεί υπέρ τους τον τελευταίο μήνα.

Προς το παρόν, πάντως, το εκκρεμές του έξυπνου χρήματος γέρνει ακόμη προς την πλευρά των εγχώριων επενδυτών λιανικής, που μπήκαν νωρίς στον χορό των τραπεζικών μετοχών.

Όμως, το εκκρεμές θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στην άλλη πλευρά πριν ισορροπήσει.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v