Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-Χουντίνι δεν υπάρχει!

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup συνιστά μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της φερεγγυότητας του ελληνικού χρέους και της οικονομίας. Μάλιστα, πιθανόν «κρύβει» κεφαλαιοποίηση τόκων.

Ευρω-Χουντίνι δεν υπάρχει!
Χρειάστηκαν δύο μαραθώνιες συναντήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και μία τηλεδιάσκεψη το προηγούμενο 7ήμερο για να καταλήξουν στο αυτονόητο από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Κοινώς, στην απόφαση για την καταβολή 44 δισ. ευρώ περίπου προς τη χώρα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Ταυτόχρονα, το eurogroup επιβεβαίωσε έμμεσα στην ανακοίνωσή του αυτό το οποίο γνωρίζουν λίγο-πολύ όλοι.

Ακόμη και μετά τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να γίνει φερέγγυο και η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν επιπλέον ενέργειες στο μέλλον για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Τις πιο πολιτικά αποδεκτές ενέργειες απαρίθμησε συνοπτικά η ίδια ανακοίνωση του eurogroup.

Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης (sic), δηλαδή της νέας φοροεπιδρομής, από τον Ιανουάριο του 2013.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταβολή των δόσεων θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται αφού το δημόσιο πληρώνει τους υπόλοιπους, υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Θα δώσει επίσης την πρόφαση στην ΕΚΤ να ξαναεπιτρέψει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ίδια με ενέχυρο αντί του πιο κοστοβόρου δανεισμού τους από τον ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει με λιγότερους ενδοιασμούς διάφορα πρότζεκτ στην Ελλάδα.

Όλα αυτά συνιστούν θετική εξέλιξη για τη χώρα, αλλά εμμέσως μόνον βοηθούν στη σταθεροποίηση και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.

Κι αυτό γιατί η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εμπροσθοβαρής, νέες ρήτρες εφαρμογής του προϋπολογισμού έχουν μπει από τους δανειστές, ενώ είναι φανερό ότι η λύση για τη φερεγγυότητα του χρέους που αποφάσισε χθες το eurogroup δεν θα είναι η τελική.

Επιπλέον, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα για το πλέον φιλόδοξο μέτρο από όσα ανακοινώθηκαν χθες, με στόχο την αποκατάσταση της φερεγγυότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αναφερόμαστε στην αναστολή πληρωμής των τόκων προς τον EFSF για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η μείωση του χρέους από αυτήν την πηγή ανέρχεται σε 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Reuters.

Ακόμη κι αν το ποσό είναι μικρότερο κατά μερικά δισ. ευρώ, συνιστά την κυριότερη παρέμβαση στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε.

Όμως, κάποιος θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρωθούν οι τόκοι των 10 χρόνων.

Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης γιατί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει από τους προϋπολογισμούς τους, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις σε μερικά εξ αυτών.

Επομένως, θα πρέπει να γίνει κάτι με άλλον τρόπο.

Επειδή Χουντίνι δεν υπάρχει, οι άλλοι τρόποι έχουν την ίδια ουσιαστικά κατάληξη.

Κοινώς, την αύξηση του ελληνικού χρέους κατά το ποσό των κεφαλαιοποιημένων τόκων και τη μετάθεση της εξυπηρέτησής του μετά το 2022.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v