Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα σπασμένα της επαναγοράς ομολόγων!

Η επαναγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να κάνει την διαφορά αν γινόταν στη σωστή χρονική στιγμή. Έτσι που πάει να γίνει τώρα θα έχει γνωστούς πελάτες.

Tα σπασμένα της επαναγοράς ομολόγων!
H επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι ένα μέσο μείωσης του χρέους που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά χωρίς να προκαλέσει τις παρενέργειες ενός κουρέματος στα ομόλογα, π.χ. ζημιές στα συνταξιοδοτικά ταμεία, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αν είχε ενεργοποιηθεί την περίοδο που προτάθηκε.

Κάπου στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 αν δεν κάνουμε λάθος.

Όμως, η πρόταση για την παροχή φθηνών δανείων, μεγάλης διάρκειας από το EFSF προς την Ελλάδα γι’ αυτό τον σκοπό απορρίφθηκε τότε από τους οπαδούς του «ηθικού κινδύνου» στη Γερμανία κι αλλού.

«Θα ήταν σαν να ανταμείβαμε την Ελλάδα για την δημοσιονομική πολιτική που εφάρμοσε,» ισχυρίζονταν δημοσίως όσοι εναντιώνονταν εκείνη την περίοδο.

Τελικά, το EFSF παρείχε χαμηλότοκα, μακροπρόθεσμα δάνεια προς την χώρα αλλά για την χρηματοδότηση του Μνημονίου-ΙΙ και εν μέρει του PSI.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης το θέμα της επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν ως ανταλλαγή για τα παλιά στα πλαίσια του PSI επανήλθε όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Κι αυτό γιατί τα υπόλοιπα μέτρα δεν φτάνουν για την μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς κούρεμα των επίσημων δανείων της ΕΕ.

Όμως, τα νέα ελληνικά ομόλογα έχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACs) που καθιστά δυσκολότερη την ποδηγέτησή τους.

Επομένως η όποια πρόταση επαναγοράς των νέων ομολόγων, υποψιαζόμαστε, θα έχει κυρίως έλληνες αποδέκτες και φυσικά τους ξένους κατόχους που το επιθυμούν.

Αναφερόμαστε στα εγχώρια ταμεία και τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι τα ταμεία έλαβαν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ και EFSF χρεόγραφα αξίας 3,3 δισ. ευρώ περίπου ως ανταλλαγή για τα παλιά ομόλογα.

Θεωρητικά, χρειάζονται κάπου 2,5 δισ. ευρώ για να επαναγορασθούν ομόλογα ύψους 7 δισ. αν η τιμή προσδιορισθεί στο 35% της ονομαστικής αξίας κατά μέσο όρο.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από την πώληση των ομολόγων του EFSF αλλά εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο τα μέλη του ΔΣ των ταμείων θα συναινούσαν σε μια τέτοια ενέργεια.

Η εφάπαξ μείωση του χρέους ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ σ’ αυτή την περίπτωση αλλά θα πρέπει να συνυπολογισθεί επίσης η ετήσια εξοικονόμηση τόκων με αποτέλεσμα η συνολική μείωση να ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όμως, νέα ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου κατέχουν επίσης οι ελληνικές τράπεζες.

Όμως, τυχόν επαναγορά αυτών των ομολόγων στο 35% θα προκαλέσει κεφαλαιακές ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, περιορίζοντας τα οφέλη σύμφωνα με αναλυτές.

Συνολικά, οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές εκτιμάται ότι κατέχουν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 20-21 δισ. ευρώ.

Χωρίς λοιπόν να υποτιμούμε την συμμετοχή ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων που είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα πρόγραμμα επαναγοράς είναι λογικό να περνάει από το μυαλό μας κάτι άλλο.

Οι κύριοι πελάτες που έχουν υπόψη για το πρόγραμμα επαναγοράς είναι οι εγχώριοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και οι τράπεζες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v