Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδόν μηδενικά επιτόκια είναι εφικτά!

Οι πιστωτές εξετάζουν να μειώσουν το επιτόκιο στα δάνεια του EFSF προς την χώρα στο μηδέν, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα. Μια ματιά στο κόστος δανεισμού του EFSF είναι αποκαλυπτική.

Σχεδόν μηδενικά επιτόκια είναι εφικτά!
Οι συνολικές αποπληρωμές ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα πλησιάσουν τα 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014.

Θα αρκούσε η χρονική επέκταση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων που παρέχει το ΔΝΤ μέσω του προγράμματος SBA (standby arrangement) για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 13 δισ. ευρώ περίπου της επόμενης διετίας.

Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσε επίσης να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 32-33 δισ. περίπου της επόμενης τετραετίας μέχρι και το 2016 που δημιουργεί η δημοσιονομική επιμήκυνση.

Όμως, η ΕΚΤ έχει αποσαφηνίσει ότι η επέκταση της χρονικής διάρκειας των ελληνικών ομολόγων είναι αδύνατη καθώς συνιστά χρηματοδότηση του κρατικού χρέους.

Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του προγράμματος SMP της ΕΚΤ μοιάζει εφικτή και εκτιμάται ότι θα απέφερε κάπου 7 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, συμπεριλαμβανομένων των 3 δισ. του 2012, ανεβάζοντας το σύνολο στα 9-10 δισ. μέχρι τα τέλη του 2016.

Ακόμη, η επίσημη άποψη θέλει να μην υπάρχει θέμα μετάταξης των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα σε άλλη κατηγορία, με περισσότερο χρόνο αποπληρωμής.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις αναπτυσσόμενων χωρών στο παρελθόν που έχουν πάρει παράταση στις αποπληρωμές, αποδεικνύοντας ότι η χρονική επέκταση των δανείων του ΔΝΤ είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέσω του SBA ανέρχονταν σε 21 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2011.

Κάθε δόση πρέπει να αποπληρωθεί σε 8 τριμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας τριάμισι χρόνια μετά την εκταμίευσή της.

Μια γνωστή γερμανική εφημερίδα ανέφερε χθες ότι οι δανειστές σκέφτονται να δίνουν τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα με μηδενικό επιτόκιο.

Αν οι ανωτέρω σκέψεις μετουσιωθούν σε πράξεις και συνοδευθούν από μείωση του spread στα επιτόκια των διακρατικών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του 2011, η συνολική ετήσια εξοικονόμηση τόκων είναι πολύ σημαντική.

Αρχίζοντας από τα διακρατικά δάνεια, μια μείωση του spread κατά 100 μονάδες βάσης (1 ποσοστιαία μονάδα) εξοικονομεί 530 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με spread ίσο με 150 μονάδες βάσης πάνω από το 3μηνο επιτόκιο Euribor.

Προφανώς, δεν πρόκειται για τοκογλυφικό επιτόκιο για μια χρεοκοπημένη επί της ουσίας χώρα, όπως αναφέρουν ορισμένες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.

Όμως, ο μεγάλος μποναμάς θα έλθει αν το επιτόκιο στα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από το EFSF μειωθεί κοντά στο μηδέν, π.χ. το 3μηνο επιτόκιο Εuribor που ήταν χθες στο 0,19% πλέον κόστους έκδοσης των τίτλων.

Το γεγονός ότι το EFSF δανείζεται για μικρά χρονικά διαστήματα, π.χ. μέσω εντόκων κοντά στο 0%, διευκολύνει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όμως, ενέχει κινδύνους από τη δική τους σκοπιά γιατί τα επιτόκια ανεβοκατεβαίνουν στην αγορά και πιθανόν το EFSF θα κληθεί να χρηματοδοτήσει με μεγάλα ποσά κι άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το EFSF, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δανειζόταν με επιτόκιο 3%-4% για μεγαλύτερα διαστήματα στις αρχές του 2012.

Όμως, σήμερα, το EFSF δανείζεται με κουπόνι χαμηλότερο του 2%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξοικονόμηση τόκων για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να φθάσει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης τετραετίας και βελτιώνοντας τη φερεγγυότητα του δημόσιου χρέους.

Σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση τόκων από τυχόν μείωση του spread στα διακρατικά δάνεια από την Ε.Ε., το σύνολο θα μπορούσε να ανέλθει στα 5,5-6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Αν σκεφθεί κανείς ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται σε 5,2% του ΑΕΠ το 2013 από 6,6% φέτος, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί με έλλειμμα χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Δεν είναι μικρό πράγμα, και το κυριότερο είναι εφικτό αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v