Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλτε stop στις θριαμβολογίες των δόσεων!

Η πιθανή καταβολή των τριών εκκρεμών δόσεων ύψους 43-44 δισ. ευρώ συνιστά μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, αλλά δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες και υπερβολικές προσδοκίες.

Βάλτε stop στις θριαμβολογίες των δόσεων!
Η 16η Νοεμβρίου επρόκειτο να είναι μια καθοριστική ημερομηνία γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα θα εξαντλούνταν και η χώρα θα αδυνατούσε να αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δισ. ευρώ που έληγαν.

Ήταν ένα ακόμη επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια που έκανε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές να βιαστούν, αποδεσμεύοντας τη δόση των 31,3 δισ. ευρώ και τις δύο επόμενες του 2012 το συντομότερο δυνατό.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία είναι κάτι σαν την κινούμενη άμμο, θα μπορούσαν κάλλιστα να επαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, χάρη στην εσωτερική στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες.

Όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί τα λεφτά θα δοθούν νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, πριν από την κατεπείγουσα ψήφιση του πακέτου λιτότητας και διαρθρωτικών μέτρων, ότι πάλευε για να δοθούν περισσότερα από 31,3 δισ. ευρώ, και προφανώς το εννοούσε.

Οι νέες χθεσινές δηλώσεις του και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τριών εκκρεμών δόσεων του 2012 επιβεβαιώνουν τις διεργασίες στο παρασκήνιο.

Αναμφίβολα, η πιθανή εκταμίευση των τριών δόσεων συνολικού ύψους 43-44 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα συνιστούσε μια θετική εξέλιξη για την οικονομία.

Όμως, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι οι δόσεις αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην οικονομία και να δημιουργηθούν πολύ θετικές προσδοκίες, γιατί η απογοήτευση θα είναι μεγαλύτερη στο μέλλον, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Αυτό που κάνουν είναι να αμβλύνουν τις ακραίες συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που βιώνει ο ιδιωτικός τομέας και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο εξωτερικός τομέας θα συνεισφέρει θετικά για μία ακόμη χρονιά στην οικονομία το 2013 μέσω κυρίως της μείωσης των εισαγωγών και λιγότερο της αύξησης των εξαγωγών.

Αυτό οφείλεται στη συμπίεση των διαθέσιμων εισοδημάτων στο εσωτερικό και στα όποια, μικρά, οφέλη από πλευράς ανταγωνιστικότητας.

Αντίθετα, οι προβλέψεις για ισχνότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη την επόμενη χρονιά δεν ευνοούν τις εξαγωγές.

Όμως, η ευχερέστερη χρηματοδότηση των εξαγωγών αγαθών από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μια μερική ανάκαμψη του τουρισμού θα τις ευνοήσει.

Όμως, η εσωτερική ζήτηση και κυρίως η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση θα υποστούν νέες απώλειες, ενώ άγνωστος Χ παραμένουν οι επενδύσεις.

Σε ένα τέτοιο τοπίο, οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας ή χαλαρότητας που επικρατούν στην οικονομία επηρεάζουν τις επιπτώσεις των περικοπών και της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης που φέρνει η δημοσιονομική προσαρμογή.

Επομένως, η καταβολή των τριών εκκρεμών δόσεων του 2012 συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ και των επόμενων που προβλέπει το μνημόνιο ΙΙ για το 2013 θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δηλαδή, η συρρίκνωση της οικονομίας κατά πολύ περισσότερο από 4,2% και 4,5% που προβλέπει η Ε.Ε. και η κυβέρνηση αντίστοιχα την επόμενη χρονιά.

Υπό αυτήν την έννοια, η πιθανή καταβολή των τριών εκκρεμών δόσεων μέχρι τα τέλη του 2012 αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, αλλά δεν αλλάζει δραστικά τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v