Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τη βοήθεια του PSI, έξω πάμε καλά!

Από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι τον απλό λαό και την τρόικα, όλοι μιλάνε για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Κι όμως, τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από αλλού.

Με τη βοήθεια του PSI, έξω πάμε καλά!
Το νέο πέρασε κάπως στα ψιλά χθες, αλλά δεν θα έπρεπε.

Κι αυτό γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία για βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί προϋπόθεση για αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την έξοδο από το μακρύ τούνελ της ύφεσης.

Αναφερόμαστε στα νέα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έδειξαν μεγάλο περιορισμό του ελλείμματος στο 8μηνο μετά το πλεόνασμα του Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα ίσο με 4,6 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, μειωμένο κατά 9,1 δισ. ευρώ ή 66,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη απεικονίζει τη δραστική μείωση των εισαγωγών αγαθών λόγω της συμπίεσης της κατανάλωσης, τη μείωση των πληρωμών για αγορές πλοίων και την αύξηση των εξαγωγών.

Όμως, αντανακλά επίσης τη δραστική μείωση των πληρωμών για τόκους ύψους 3,3 δισ. ευρώ, λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω του PSI.

To έλλειμμα θα αυξηθεί λογικά περισσότερο το τελευταίο τετράμηνο του 2012. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά, ενώ δεν αποκλείεται να συγκρατηθεί ακόμη και κάτω από τα 9 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το περσινό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 21 δισ. ευρώ, μιλάμε για μείωση άνω του 50% σε μία χρονιά.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το ΑΕΠ φτάσει στα 200 δισ. ευρώ περίπου φέτος, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί πιθανόν μεταξύ του 4% και του 5% του ΑΕΠ, από 14% που ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Μερικοί ίσως αποδώσουν την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος στην υποτίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, με βάση το σχετικό κόστος εργασίας που συνδέεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Άλλοι ίσως σταθούν περισσότερο στις επιπτώσεις της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και άλλοι στο κλείσιμο της ψαλίδας των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Το πιθανότερο είναι ότι όλοι οι ανωτέρω παράγοντες έχουν συνδράμει προς τη συγκεκριμένη πορεία.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι παράγοντες θα συνεχίσουν να πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση σημαίνει ότι είναι πιθανόν η συμπίεση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου να συνεχιστεί το 2013.

Επομένως, το έλλειμμα δεν αποκλείεται να υποχωρήσει προς το 3% του ΑΕΠ το 2013, ερχόμενο πλέον πολύ κοντά σε θέση ισορροπίας.

Σημειωτέον ότι η χώρα είχε ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επί δεκαετίες μετά τον εμφύλιο, αντανακλώντας κυρίως την ανεπάρκεια της εθνικής αποταμίευσης να χρηματοδοτήσει τις συνολικές επενδύσεις.

Είναι λοιπόν πιθανόν ότι θα συνεχίσει να βιώνει την ίδια εμπειρία στο μέλλον.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μην προβάλει στους εταίρους της και σε άλλους τη μεγάλη συρρίκνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως δείγμα ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αποφέρει κάποιους καρπούς.

Αν μάλιστα είχε λίγη ακόμη μικρή βοήθεια από το μέτωπο των τόκων κατά τα πρότυπα του PSI, θα ήταν ακόμη καλύτερα.


Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v