Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιτότητα: Μήπως η κ. Μέρκελ έχει δίκιο;

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ πιστεύει ότι η λιτότητα είναι η σωστή συνταγή για έξοδο από την κρίση, ενώ άλλοι, όπως ο νομπελίστας Π. Κρούγκμαν, πιστεύουν το αντίθετο. Τα στοιχεία εκπλήσσουν.

Λιτότητα: Μήπως η κ. Μέρκελ έχει δίκιο;
Αν η Ελλάδα ήταν το μοναδικό παράδειγμα υπερχρεωμένης χώρας όπου εφαρμόστηκε η συνταγή της λιτότητας, κάποιος τρίτος παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική απέτυχε.

Πράγματι, η χώρα έχει λάβει περιοριστικά μέτρα ύψους 49 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2010 μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το ίδιο διάστημα είδε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, δηλαδή εκείνου που δεν συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τους τόκους, να μειώνεται από 24 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009 στα 2,5-3 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.

Κοινώς, αυξήθηκαν οι φόροι και υπήρξαν περικοπές συνολικού ύψους 49 δισ. ευρώ, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά 21-22 δισ. ευρώ δηλαδή λιγότερο από το μισό σε σχέση με την προσπάθεια που έγινε.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέβηκε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες περίπου και το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μειώθηκε κάπου 33-35 δισ. ευρώ.
Αν όμως οι αντιδρώντες στην πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας δικαιώνονται στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο κι αλλού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που ακολούθησαν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική έχουν να επιδείξουν δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 8% του ΑΕΠ σήμερα έναντι κάπου 3% της ευρωζώνης.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο έλλειμμά τους να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ έναντι λίγο πιο κάτω από 6% στην ευρωζώνη.

Την ίδια περίοδο, το δημόσιο χρέος τους αυξήθηκε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ η αύξηση του χρέους στην ευρωζώνη ανήλθε σε 25 μονάδες περίπου.

Το βιοτικό επίπεδο, μετρούμενο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα των Αμερικανών, μειώθηκε ανάλογα με το μέσο επίπεδο στην ευρωζώνη, παρά τα μεγαλύτερα ελλείμματα των ΗΠΑ.

Ανάλογη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας βίωσαν επίσης οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη από το 2008 μέχρι σήμερα, παρότι παραμένει υψηλότερη στην ΟΝΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η πολιτική των μεγαλύτερων ελλειμμάτων για την ενίσχυση της ζήτησης και την έξοδο των ΗΠΑ από την ύφεση είχε παρόμοια ή χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ευρωζώνη και προφανώς τη Γερμανία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της δημοσιονομικής λιτότητας, αντί της εγκατάλειψής της.

Κοινώς, να δικαιώσει το βασικό επιχείρημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε υπέρ της εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση χρέους με εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας σε υπερχρεωμένες χώρες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v