Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rajoy και Σαμαράς: Βίοι αντίθετοι

Τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο κι ο ισπανός πρωθυπουργός κ. Rajoy ηγούνται μιας δύσκολης αποστολής. Όμως, η εικόνα που έχουν ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι γι’ αυτούς δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς αποκλίνει.

Rajoy και Σαμαράς: Βίοι αντίθετοι
O πρωθυπουργός της Ισπανίας κ.Rajoy και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ.Σαμαράς προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο ενώ τα κόμματα των οποίων ηγούνται συνυπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Όμως, η αξία των μετοχών του κ. Rajoy και του κ.Σαμαρά στο ευρωπαϊκό πολιτικό χρηματιστήριο αποκλίνει.

Την εποχή που ο κ. Rajoy κέρδιζε τις ισπανικές εκλογές υποσχόμενος να βγάλει την χώρα του από την κρίση και έβλεπε τις μετοχές του να ανεβαίνουν κατακόρυφα στους πολιτικούς κύκλους της ευρωζώνης, ο κ.Σαμαράς βίωνε ακριβώς το αντίθετο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε λίγες συμπάθειες στην ευρωζώνη εξαιτίας των επικριτικών θέσεων που διατύπωνε εκείνη την περίοδο για το Μνημόνιο Ι.

Σήμερα, οι ρόλοι έχουν αλλάξει.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει αυξηθεί σημαντικά παρά την ύφεση που παρατηρήθηκε μετά την δραστική παρέμβαση του κ.Ντράγκι υπέρ του ευρώ και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) που ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Rajoy γνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επι μακρόν από την στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 150 δισ. ευρώ το επόμενο 12μηνο και ίσως πλησιάσουν τα 190 δισ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα αναγκασθεί σε κάποιο σημείο να υποβάλλει αίτημα για οικονομική βοήθεια στην ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και να συμπιεσθεί το κόστος χρηματοδότησης της χώρας του.

Όμως, ο ίδιος επιθυμεί να το αποφύγει για πολιτικούς λόγους παρότι το Μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει διαφέρει παρασάγγας από το ελληνικό.

Το λιγότερο που θα ήθελε ο κ. Rajoy είναι να υποβάλλει αίτημα για βοήθεια πριν τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Γκαλίτσια, καθότι το λαϊκό κόμμα μπορεί να χάσει τον έλεγχο της περιοχής.

Η κυβέρνηση του ελπίζει ότι μπορεί να περισσέψουν αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ από τα κεφάλαια της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών ώστε να διοχετευθούν στο κράτος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του και να κερδίσει χρόνο.

Η ΕΕ είχε αναφερθεί σε διαθέσιμα κεφάλαια μέχρι του ποσού των 100 δισ. ευρώ αλλά εκτιμάται ότι οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών θα ανέλθουν τελικά στο ποσό των 40 με 60 δισ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση από τους ανεξάρτητους ελεγκτές γι’ αυτό το θέμα αναμένεται σήμερα.

Η κυβέρνηση του κ. Rajoy επιχειρεί επίσης να κερδίσει χρόνο, βάζοντας χέρι στα αποθεματικά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για να πληρωθούν συντάξεις κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2012 δείχνουν ότι οι δαπάνες αυξάνονται αντί να μειώνονται ενώ το έλλειμμα του 2011 αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω πλησιάζοντας το 10% του ΑΕΠ.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που η εικόνα και η αξιοπιστία του κ. Rajoy έχουν υποστεί πλήγμα στα μάτια των ευρωπαίων ομολόγων του.

Την ακριβώς αντίθετη διαδρομή ακολουθεί ο κ. Σαμαράς.

Η εντύπωση που υπάρχει στις Βρυξέλλες κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον κ.Σαμαρά είναι πλέον θετική καθώς αναγνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους ένα αξιόπιστο συνομιλητή από ελληνικής πλευράς μετά από καιρό σύμφωνα με όλες τις πηγές.

Υπό αυτή την έννοια, οι μετοχές του κ.Σαμαρά αποκλίνουν εκ νέου από εκείνες του κ. Rajoy.

Όμως, ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων εταίρων και δανειστών μας αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι συμβαίνει το ίδιο στο εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, όπου παρατηρείται αναβρασμός.

Οι αντοχές της τριτοκομματικής κυβέρνησης αναμένεται να δοκιμασθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες και μαζί τους ο έχων το γενικό πρόσταγμα στη κυβέρνηση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v