Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γρήγορο Χ.Α., τα ομόλογα και ο Τσίπρας!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει ράλι το τελευταίο τρίμηνο, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα. Όμως, μόνο η μια από τις δυο αγορές μπορεί να έχει δίκιο. Ποιο είναι το κλειδί για την εξήγηση.

Το γρήγορο Χ.Α., τα ομόλογα και ο Τσίπρας!
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την Παρασκευή κοντά στις 750 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 20% περίπου σε σχέση με 30 μέρες πριν, δηλαδή λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία και την Γαλλία, και 35% περίπου από τις εκλογές του Ιουνίου.

Ουσιαστικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου όπου παιζόταν η τελευταία φάση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους μέσω του PSI.
 
Αν θα μπορέσει να συνεχίσει το ράλι, πλησιάζοντας στις 850 μονάδες όπου βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν υπήρχαν ακόμη οι θετικές προσδοκίες για τις επιπτώσεις από το PSI στην οικονομία και την φερεγγυότητα του χρέους θα φανεί το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως, δεν μπορεί να παραβλέψεις κανείς επίσης τις εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Η απόδοση του 2ετούς ισπανικού ομολόγου έπεσε πρόσφατα κάτω από το 3% σε σχέση με το επίπεδο του 6% και άνω στο οποίο είχε σκαρφαλώσει πριν τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ.Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο.

Σημαντική υποχώρηση αλλά μικρότερη σε έκταση καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ισπανικών ομολόγων το ίδιο διάστημα.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ανάλογο ράλι να έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα.
 
Υπο μια έννοια το έχουν κάνει αφού η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2023 έχει υποχωρήσει στο 19%-20% περίπου από 26% και πάνω τον περασμένο Ιούλιο.

Αν όμως κανείς πάει πιο πίσω θα διαπιστώσει ότι το τωρινό επίπεδο αποδόσεων είναι ανάλογο με εκείνο του περασμένου Απριλίου πριν η δυναμική του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ καταγραφεί.

Σύμφωνα με άτομα της αγοράς, τα ελληνικά ομόλογα δεν ενσωματώνουν πλέον την επίπτωση Τσίπρα (the Tsipras effect).

Όμως, συνεχίζουν να εμπεριέχουν το ασφάλιστρο της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ και της αφερεγγυότητας του δημοσίου χρέους με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι αποδόσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη προκειμένη περίπτωση, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να προεξοφλήσει ταχύτερα τις θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό επίπεδο σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων.

Το ερώτημα είναι αν έχει δίκιο.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική αν η κυβέρνηση και η τρόικα συμφωνήσουν στο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα και εν συνεχεία το πακέτο εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συνεργασία των 3 κομμάτων.

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και θα διευκόλυνε την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια.

Κοινώς, θα αυξάνονταν σε σημαντικό βαθμό οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Αν όμως υπάρξει εμπλοκή σε οποιοδήποτε στάδιο της ελληνικής διαδικασίας ή η κρίση χρέους στην ευρωζώνη παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση, τα δεδομένα θα αλλάξουν και οι πιο απαισιόδοξοι θα δικαιωθούν.

Είναι λοιπόν δύσκολο να πει κανείς αν θα έπρεπε να ποντάρει κανείς στο πιο γρήγορο Χ.Α. ή στη πιο αργή αγορά ομολόγων.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v