Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώστε δίκιο στο Βενιζέλο σε 2 θέματα!

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ E. Βενιζέλος έχει ενοχλήσει πολλούς στην κυβέρνηση και ευρύτερα με τη στάση του στο νέο πακέτο μέτρων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να εισακουσθεί σε 2 θέματα.

Δώστε δίκιο στο Βενιζέλο σε 2 θέματα!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι κατά γενική παραδοχή ένας ευφυής άνθρωπος.

Όμως, στον νου των περισσότερων πολιτών έχει ταυτιστεί πολιτικά με το χαράτσι στα ακίνητα, με τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου και γενικά με μια φορομπηχτική πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπροέδρου και υπουργού οικονομικών της κυβέρνησης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Επιπλέον, αρκετοί του χρεώνουν την έκτακτη αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, που οδήγησε στο σημείο να δώσει η τότε κυβέρνηση γην και ύδωρ σε μέτρα για να πείσει τους ελεγκτές της τρόικας να επιστρέψουν.

Ο ίδιος θεωρεί ότι έκανε το εθνικό καθήκον του, παίρνοντας αποφάσεις με υψηλό πολιτικό κόστος, ενώ πολιτικά επένδυσε πολλά στα οφέλη από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (PSI), που δεν είναι τόσο ορατά μέχρι στιγμής.

Στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ενοχλήσει πολλούς με την τακτική του απέναντι στο νέο πακέτο λιτότητας, παρότι υπάρχει το ελαφρυντικό των εσωκομματικών πιέσεων.

Κι αυτό γιατί από τη μια εμφανίζεται να στηρίζει την κυβέρνηση και από την άλλη να έχει τριβές με τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τα μέτρα, υποβάλλοντας συχνά προτάσεις που κρίνονται ως επί το πλείστον ανεδαφικές, σύμφωνα με επαΐοντες.

Όμως, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τις προτάσεις, δεν θα ήταν σωστό να τις κρίνουμε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ε. Βενιζέλος έχει διατυπώσει επανειλημμένα δημόσια δύο θέσεις για θέματα που καίνε και τις οποίες θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση και να τις ενστερνισθεί.

Αναφερόμαστε, κατ’ αρχάς, στο θέμα της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί την επιμήκυνση αυτονόητη.

Έχοντας συνυπογράψει το μνημόνιο ΙΙ και όντας υπουργός οικονομικών την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το PSI και το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Ε. Βενιζέλος γνωρίζει ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην παράταση της προσαρμογής.

Ειδικότερα, το σχετικό εδάφιο του μνημονίου ΙΙ αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από το 2014 αν η ύφεση ήταν μεγαλύτερη της προβλεπόμενης και κατόπιν διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Από τη στιγμή που η φετινή ύφεση τοποθετείται μεταξύ του 6% και του 7% έναντι 4,8%, που ήταν η πρόβλεψη της τρόικας τον περασμένο Μάρτιο για τη φετινή χρονιά.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν η οικονομία να παραμένει σε πτωτική τροχιά το 2013 έναντι στασιμότητας που ήταν η πρόβλεψη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να απορρίψουν το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση, αν και θα μπορούσαν να την περιορίσουν σε έναν χρόνο αντί για δύο και να βάλουν όρους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ε. Βενιζέλος έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος είναι αυτονόητη λόγω μεγαλύτερης ύφεσης.

Υπό αυτήν την έννοια, το θέμα της επιμήκυνσης θα μπορούσε να προηγηθεί των περιοριστικών μέτρων, αν και ο βαθμός αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι τόσο χαμηλός που ακόμη κι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη.

Η δεύτερη πρόταση που έχει κάνει ο Ε. Βενιζέλος, και θα έπρεπε να υιοθετηθεί από το γκουβέρνο, αφορά τα ελληνικά ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα «κουρεύτηκαν» όταν έγινε το PSI και στη θέση τους έλαβαν νέα ελληνικά χρεόγραφα και ομόλογα του EFSF.

H πρόταση που λάνσαρε ο ίδιος, και πιθανόν ήταν ιδέα του Πέτρου Χριστοδούλου, τότε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ήθελε τα ταμεία να πουλάνε τα ομόλογα του EFSF και να αγοράζουν με μεγάλη έκπτωση από τη δευτερογενή αγορά τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Εξυπακούεται ότι με αυτόν τον τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρίσκονταν με μεγαλύτερο ελληνικό κίνδυνο, αλλά θα είχαν μειώσει σημαντικά το μέσο κόστος κτήσης των ομολόγων.

Επιπλέον, κι εδώ είναι το πιο σημαντικό, η αγορά περισσότερων νέων ελληνικών ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγούσε σε ισόποση μείωση του χρέους, βελτιώνοντας τη φερεγγυότητά του στο 2020.

Η μείωση του χρέους θα προέκυπτε λόγω των λογιστικών κανόνων που θέλουν το διακυβερνητικό χρέος, π.χ. των ασφαλιστικών ταμείων, να μη συνυπολογίζεται στον υπολογισμό του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, θα υπήρχε μείωση των ετήσιων δαπανών για τόκους αφού ένας φορέας της γενικής κυβέρνησης θα πλήρωνε τόκους κι άλλος θα εισέπραττε.

Γι’ αυτούς τους λόγους ισχυριζόμαστε ότι οι δύο ανωτέρω θέσεις του Ε. Βενιζέλου θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από όλους και φυσικά από την κυβέρνηση.


Dr. Money



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v