Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πακέτο λιτότητας και τα σπασμένα!

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, ισχυριζόμενη ότι είναι το τελευταίο. Όμως, οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί της.

Το πακέτο λιτότητας και τα σπασμένα!
Έχετε καταλάβει, αλήθεια, σε ποια κατάσταση θα ήταν σήμερα η ελληνική οικονομία αν η Eurostat δεν αναθεωρούσε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2009 στο 15,5% του ΑΕΠ από 12,3%-12,5% προηγουμένως;

Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι το έλλειμμα θα είχε μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, υποχωρώντας στο 7,5% του ΑΕΠ κι ακόμη μιάμιση μονάδα το 2011 στο 6% του ΑΕΠ, με βάση την υπόθεση ότι θα λαμβάνονταν παρόμοια περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το έλλειμμα θα υποχωρούσε κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες φέτος, προσεγγίζοντας το 4% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα θα εμφάνιζε ένα αξιοπρεπές πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι θα αμφισβητούνταν η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είτε εντός είτε εκτός της χώρας, με το δημοσιονομικό έλλειμμα σε αυτά τα επίπεδα;

Δεν το νομίζουμε.

Η απουσία ή τουλάχιστον ο κατευνασμός των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα λειτουργούσε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων και της βελτίωσης του οικονομικού και του επιχειρηματικού κλίματος, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Κοινώς, η ύφεση δεν θα ήταν τόσο βαθιά.

Κάποιος ίσως ισχυρισθεί ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ότι δεν συνεισφέρουν τίποτε στο παρόν και στο μέλλον.

Ίσως.

Όμως, το συνολικό έλλειμμα θα έπεφτε πιθανόν κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013 και τα έσοδα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε σχέση με τις δαπάνες χωρίς τους τόκους, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποφυγής της παγίδας του χρέους.

Όμως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι πιο κοντά στο 7% του ΑΕΠ φέτος και θα βρεθεί αρκετά κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 αν φυσικά οι εκτιμήσεις του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής είναι σωστές.

Ως γνωστόν, για να διανυθεί η απόσταση, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα που θα αποφέρουν καθαρή εξοικονόμηση 11,5-11,9 δισ. στο έλλειμμα του προυπολογισμού τη διετία 2013-2014.

Μερικοί αμφισβητούν κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ενώ πολύ περισσότεροι θεωρούν ότι θα χρειαστεί κι άλλο πακέτο μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος.

Θα συνταχθούμε με τους δεύτερους, παρότι οι περικοπές δαπανών που χαρακτηρίζουν το σημερινό πακέτο θεωρούνται πιο αποτελεσματικές στη μείωση του ελλείμματος από τις αυξήσεις φόρων.

Κι αυτό γιατί τα νούμερα τους δικαιώνουν.

Το πακέτο των περιοριστικών μέτρων ξεπέρασε τα 23 δισ. ευρώ το 2010, μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. την ίδια χρονιά.

Όμως, τα μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ που ελήφθησαν το 2011 μείωσαν το πρωτογενές έλλειμμα κατά 6,8 δισ. ευρώ, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7% περίπου.

Η ελληνική οικονομία

Με δεδομένο ότι στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να ανέλθει σε τουλάχιστον 9,5 δισ. το 2014 από εκτιμώμενο έλλειμμα ύψους 2-2,5 δισ. το 2012, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι 11,5-12 δισ. ευρώ.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σήμερα σε δυσχερέστερη θέση απ’ ό,τι ένα-δύο ή περισσότερα χρόνια πριν, η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Υπό την «ηρωική» υπόθεση ότι η αποδοτικότητα των νέων μέτρων θα είναι ανάλογη με εκείνη του 2010, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέτρα λιτότητας ύψους 20 δισ. ευρώ και πλέον αντί των 13,5-14 δισ. που διαπραγματεύεται με την τρόικα για να επιτευχθεί ο στόχος.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και επομένως οι πιθανότητες να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο μέτρων στο μέλλον δεν είναι ασήμαντες αν δεν διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο κάποιες άλλες παράμετροι, π.χ. ελάφρυνση από το δημόσιο χρέος κ.τ.λ.

Κι όμως, αν δεν είχαν προστεθεί οι 3 μονάδες του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2009, τα πάντα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.

Αυτό όμως συμβαίνει όταν επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλοι βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v