Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα

Η ΕΚΤ έστριψε διά του αρραβώνος όταν τα ομόλογα των ιδιωτών κουρεύτηκαν μέσω PSI. Όμως, ο καιρός έχει γυρίσματα και η Αθήνα μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα ευνοηθεί αυτήν τη φορά.

ΕΚΤ: Με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα
H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα αφού λάβει την έκθεση της τρόικας στα χέρια της.

Θεωρητικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο πριν αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, αλλά δεν είναι πολιτικός οργανισμός.

Επιπλέον, γνωρίζει ότι θα πρέπει σύντομα να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητά της να «σώσει το ευρώ», μειώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία κ.ά. μέσω παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι φρόντισε να επιβεβαιώσει χθες όσους ισχυρίζονταν ότι οι κανόνες είναι για να αλλάζουν, αφού υποστήριξε ότι οι αγορές ομολόγων που λήγουν σε λιγότερο από 3 χρόνια δεν συνιστούν χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων.

Οι της Μπούντεσμπανκ μπορεί να έβγαλαν σπυράκια, και ιδίως ο διοικητής της και πρώην οικονομικός σύμβουλος της Άν. Μέρκελ, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στον Μ. Ντράγκι να προχωρήσει.

Όμως, ο πολύπειρος Μ. Ντράγκι ξέρει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων θα υπονομευθεί αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν είναι σίγουροι ότι θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με την ΕΚΤ.

Οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια και τις διακηρύξεις σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει η ΕΚΤ ότι εννοεί αυτά που λέει στους ιδιώτες επενδυτές είναι να αποδεχθεί τις ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών και έχουν λήξει μέχρι στιγμής φέτος εκτιμώνται σε 11 δισ. ευρώ και πλέον.

Αν βρεθεί τρόπος να «κουρευτούν» τα συγκεκριμένα ομόλογα αναδρομικά, με βάση τους κανόνες του PSI, δηλαδή να αποδεχθεί το ευρωσύστημα απώλειες ίσες με το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, το όφελος της ελληνικής πλευράς εκτιμάται σε 5,8 δισ. ευρώ.

Εξυπακούεται ότι τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα αν «κουρευτούν» όλα τα ελληνικά ομόλογα του ευρωσυστήματος. Η ονομαστική αξία των τελευταίων εκτιμάται σε 40 δισ. ευρώ πλέον.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα υποστούν ζημίες και ίσως κάποιες χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση. Όμως, η τελευταία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το «κούρεμα» των ομολόγων δεν γινόταν εφάπαξ, όπως στο PSI, αλλά προοδευτικά με τη λήξη κάθε ομολόγου.

Ήδη, υπάρχει ρητή δέσμευση της ΕΚΤ να επιστρέψει τα όποια κέρδη βγάλει από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως SMP, τον Μάιο του 2010.

Υπάρχουν επίσης προφορικές τοποθετήσεις στελεχών της ΕΚΤ υπέρ της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα του SMP στην Ελλάδα μέσω των υπουργείων Οικονομικών κάθε χώρας-μέλους, αλλά δεν είναι ρητές.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης για τον προϋπολογισμό του 2012, παρά τους ενδοιασμούς της τρόικας όπως καταγραφούν ως έσοδα, χαρακτηρίζοντάς τα όπλο στη φαρέτρα του Γ. Στουρνάρα.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη φερεγγυότητα του δημόσιου χρέους, ενώ πιθανόν θα έχει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες από τις προβλεπόμενες την επόμενη διετία, π.χ. λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και δημοσιονομικής αστοχίας.

Υπό αυτήν την έννοια, το «κούρεμα» ή η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα στη βάση της ίσης μεταχείρισης ιδιωτών και της ΕΚΤ θα συνιστούσε μια ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, θα ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρέους σε τροχιά βιωσιμότητας που επιθυμεί το ΔΝΤ και από την άλλη θα κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό το προβλεπόμενο χρηματοδοτικό κενό.

Θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ - για άρθρο σχετικά με το πάρτι στο Τ.Τ.

Παραθέτω (στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό) τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών του Τ.Τ. καθώς μερικοί αμφισβήτησαν τα νούμερα.

Λυπάμαι που έκανα ένα μικρό λάθος. Το μέσο κόστος μισθοδοσίας στο Τ.Τ. για 15 μισθούς και 2.500 άτομα το 2010 (τελευταία χρονιά με επίσημα ετήσια στοιχεία) είναι 3.413 ευρώ και όχι 3.300 ευρώ όπως ανέφερα στο κείμενο.

Με 14 μισθούς ανέρχεται σε 3.650 ευρώ και πλέον την ίδια χρονιά.



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v