Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπαιξαν 23,5 δισ. ευρώ στα πολιτικά ζάρια!

Η οικονομία υποφέρει από ρευστό και βρίσκεται στο έλεος της τρόικας και της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. Κι όμως τα 23,5 δισ. θα έπρεπε να είχαν αναληφθεί αν κάποιοι έβαζαν τη χώρα πάνω από τον εαυτό τους.

Eπαιξαν 23,5 δισ. ευρώ στα πολιτικά ζάρια!
Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Ίσως γιατί πιθανόν θα εξαγρίωνε πολλούς αν το μάθαιναν.

Περι τίνος πρόκειται;

Τα 23,5 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα έπρεπε να είναι υπό την αίρεση της τρόικας, αφού δεν είναι μέρος των προϋποθέσεων οικονομικής πολιτικής (conditionality) του μνημονίου ΙΙ, που θα έπρεπε να ικανοποιήσει η χώρα.

Τα 23,5 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και συνδέονταν με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το γνωστό μας PSI.

Υπενθυμίζεται ότι τα 25 δισ. υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Τα υπόλοιπα 23,5 δισ. θα ήταν διαθέσιμα τον Ιούνιο του 2012, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.
Το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση θα ανερχόταν σε 48,5 δισ. ευρώ συν το 1,5 δισ. που ήταν διαθέσιμο από το πρώτο πακέτο στήριξης, δηλαδή 50 δισ.

Μοναδική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το πλάνο ήταν να έχει περάσει ο νόμος με τους ακριβείς όρους της ανακεφαλαιοποίησης από τη Βουλή.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
 
Ο κ. Βενιζέλος έκανε πίσω, παρότι είχε έτοιμο τον νόμο, και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης Παπαδήμου αναζητούσαν προσχήματα, π.χ. εκλογές, για να διώξουν από πάνω τους την καυτή πατάτα, κωλυσιεργώντας.

Ο πραγματικός λόγος δεν ήταν άλλος από το πολιτικό κόστος.

Αν οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης ήταν υπέρ των νέων μετόχων, δηλαδή των φορολογουμένων, οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι, το μάνατζμεντ και τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ θα στρέφονταν εναντίον των πολιτικών, που έφεραν τον νόμο στη Βουλή.

Αν οι όροι ευνοούσαν την προσπάθεια των παλαιών μετόχων να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους, οι πολιτικοί θα επικρίνονταν από άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και ίσως κατηγορούνταν για απιστία.

Κοινώς, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, με βάση τη λογική του πολιτικού κόστους.

Επέλεξαν, λοιπόν, να κάνουν αυτό που συνήθως χαρακτηρίζει τις αποφάσεις στο δημόσιο.

Να κάνουν το μίνιμουμ και να πετάξουν το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση.

Μόνο που οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης ενέργειας στην πραγματική οικονομία, που διψά για χρηματοδότηση, είναι ήδη σημαντικές.

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποφέρουν και εκείνοι που το αισθάνονται περισσότερο είναι οι πελάτες τους, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγούν σε απώλειες προϊόντος, εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, τα 23,5 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι πρακτικά στο αέρα αφού εξαρτώνται από τις διαθέσεις της τρόικας, συνεισφέροντας στην αύξηση της αβεβαιότητας.

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν καταφέρει να βάλουν υπό τη δαμόκλεια σπάθη της εκτέλεσης του οικονομικού προγράμματος τα 23,5 δισ. που θα έπρεπε να εισπράξει η Ελλάδα λόγω PSI.

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση αποθέωσης του πολιτικού κόστους εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v