Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φαρέτρα και οι αντιρρήσεις της τρόικας!

Η δημοσιονομική προσαρμογή του 2012 πάει καλά. Όμως, στη φαρέτρα του κ. Στουρνάρα υπάρχουν επίσης κάποια αχρησιμοποίητα βέλη που δημιουργούν αισιοδοξία, παρά τα φημολογούμενα τσαλιμάκια της τρόικας.

Η φαρέτρα και οι αντιρρήσεις της τρόικας!
Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά καλή από τη στιγμή που η μείωση του ελλείμματος υπερέβη τον στόχο που είχε τεθεί για το ίδιο διάστημα.

Το ίδιο ισχύει για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης στο εξάμηνο, με βάση τον οποίο κρινόμαστε από τους πιστωτές μας.

Ως γνωστόν, η συζήτηση για την πορεία του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς αναφορές στην υστέρηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και την ασυνέπεια του κράτους προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

Συνήθως, συνοδεύεται επιπλέον από την επισήμανση για τις επιπτώσεις από τη βαθιά, παρατεταμένη ύφεση στις κοινωνικές δαπάνες και στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ίσως γι’ αυτό δεν λείπουν οι αναφορές του Τύπου στο ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων κατά τη φετινή χρονιά για τη μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα 13,7 δισ. ευρώ από 19,5 δισ. περίπου το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιονομικός στόχος στον μνημόνιο ΙΙ προσδιορίζεται από τη συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 2 δισ. ευρώ περίπου κατά μέγιστο το 2012 έναντι 5,3 δισ. ευρώ και πλέον το 2011.

Εκείνο που δεν έχει τονιστεί όμως είναι κάτι άλλο. Τα 2 αχρησιμοποίητα βέλη που ο κ. Στουρνάρας διαθέτει στη δημοσιονομική φαρέτρα του.

Αναφερθήκαμε σε ένα από αυτά πριν από λίγο καιρό, επισημαίνοντας τα δυνητικά μεγάλα έσοδα που θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος φέτος από την αθρόα άντληση ρευστότητας των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (ELA) και τις ωφέλειες στις οποίες προσβλέπει το κράτος.

Όμως, το άλλο βέλος είναι ακόμη πιο ισχυρό.

Αναφερόμαστε στην υπόσχεση της ΕΚΤ να μην αποκομίσει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά να τα επιστρέφει μέσω του υπουργείου Οικονομικών των χωρών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα της Ελλάδας μέσω κυρίως των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης από τον Μάιο-Ιούνιο του 2010 μέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς σε σημαντικές ποσότητες.

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος (SMP) της ΕΚΤ εκτιμώνται σε 40 δισ. ευρώ και πλέον.

Άλλα 10 δισ. περίπου αφορούν ελληνικά ομόλογα
που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, έχοντάς τα αγοράσει από πιο παλιά.

Οι περισσότεροι εικάζουν ότι η ΕΚΤ και οι 17 κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα στο 70% με 85% της ονομαστικής αξίας τους.

Όμως, οι κάτοχοι των ομολόγων πληρώνονται το 100% της ονομαστικής αξίας στη λήξη τους.

Οι εκτιμήσεις θέλουν η ΕΚΤ να έχει πληρωθεί πάνω από 13 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος από τις λήξεις ελληνικών ομολόγων.

Ακόμη λοιπόν κι αν υποθέσουμε ότι το μέσο κόστος κτήσης του ευρωσυστήματος ήταν στο 85% της ονομαστικής αξίας τους, τα πιθανά κέρδη από τη συναλλαγή ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ.

Είναι εύλογο λοιπόν ο κ. Στουρνάρας να ποντάρει σε αυτά τα λεφτά για να βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας από τη στιγμή που η Eurostat δεν έχει αντίρρηση.

Μόνο που θα πρέπει να ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο:

Τη φημολογούμενη άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί κάτι τέτοιο
, τουλάχιστον με βάση την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν είναι λίγα τα λεφτά.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v