Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξιοπιστία του κ. Σαμαρά σε κίνδυνο!

Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να περάσει από κάτω. Που κρύβεται ο κίνδυνος.

Η αξιοπιστία του κ. Σαμαρά σε κίνδυνο!
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας στο εξωτερικό λόγω όσων δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει, αλλά δεν έπραξε την τελευταία διετία.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη αξιοπιστίας κατά την επίσκεψή του στην κ. Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα εξισώνοντας την έλλειψη αξιοπιστίας με το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το Βερολίνο.

Κατά την ταπεινή άποψή μας, δεν θα έπρεπε να αφήσει απέξω το άνοιγμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να μη φανεί ξανά η χώρα αναξιόπιστη απέναντι στους εταίρους της, γιατί όλα δείχνουν ότι αυτή είναι όντως η τελευταία ευκαιρία της για παραμονή στην ευρωζώνη.

Είναι φυσιολογικό όλοι να επικεντρώνονται στο πακέτο των περιοριστικών μέτρων ύψους 13,5-14 δισ. ευρώ, που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα τη διετία 2013-2014.

Από οικονομική, κοινωνική και πολιτική πλευρά είναι πολύ σημαντικό.

Πολύ περισσότερο όταν οι δυσκολίες που θα συναντήσει η κυβέρνηση για να περάσει το πακέτο -δεν νομίζουμε ότι η τρόικα θα αποδεχθεί κάτι διαφορετικό- από τη Βουλή θα είναι μεγάλες και ίσως ανυπέρβλητες.

Όμως, η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, μπορεί να υποστεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της από αλλού.

Τι εννοούμε;

Από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού των 3 κομμάτων μέχρι σήμερα, ο κ. Σαμαράς είχε επιλέξει συνειδητά να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πρόσφατη «επίθεση» συνεντεύξεων σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πριν από την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, είναι η εξαίρεση και εξηγείται από την ανάγκη να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι ελληνικές θέσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να δώσει μεγάλη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις, επιθυμώντας να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος αφενός στην Ελλάδα και αφετέρου, περισσότερο, στο εξωτερικό.

Όμως, με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός σήκωσε αρκετά τον πήχη των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να περάσει από κάτω.

Αναμφισβήτητα, η πολιτική βούληση είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις κι αυτό καταγράφεται στα θετικά του κ. Σαμαρά.

Όμως, η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξει νοοτροπία και τρόπο δουλειάς τους επόμενους κρίσιμους μήνες επειδή το επιθυμεί ή γιατί το ζήτησε εκείνος ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός.

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές, αφού δεν υπάρχει κίνητρο για δουλειά στο μέτρο που οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν.

Επιπλέον, όλοι όσοι έχουν εμπλακεί ή εμπλέκονται κατά καιρούς στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων διαβεβαιώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υλοποιηθούν όλες εκείνες στις οποίες έχουν αναφερθεί κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς.

Αυτό οφείλεται τόσο στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, όσο και στην ελλιπή προετοιμασία, υποδομές και περιπλοκότητα κάποιων από τα υποψήφια πρότζεκτς.

Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι ακόμη κι ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ διεμήνυσε τον Ιούλιο σε συνομιλητές του από ξένο μέσο την πεποίθησή του ότι το δίδυμο Αθανασόπουλου - Εμίρη θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αφήνοντας εμμέσως αιχμή για τους προκατόχους τους.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Ο πήχης των προσδοκιών για διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις έχει τεθεί αρκετά ψηλά από τον κ. Σαμαρά λόγω των συνεχών αναφορών του σε αυτά τα θέματα.

Επομένως, κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμερανγκ, πλήττοντας την αξιοπιστία του ιδίου και της κυβέρνησης αν τα λόγια δεν μετατραπούν σε έργα τους επόμενους λίγους μήνες.

Υπό αυτήν την έννοια, ίσως θα ήταν καλύτερα αν ο πρωθυπουργός υιοθετούσε τακτική πιο χαμηλών τόνων σε αυτό το μέτωπο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v