Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tων ειδικών μισθολογίων το κάγκελο!

Παρά τις περικοπές, οι αποδοχές στο ελλειμματικό δημόσιο συνεχίζουν να υπερέχουν έναντι του ιδιωτικού τομέα. Κι όμως, οι υπουργοί αδυνατούν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο.

Tων ειδικών μισθολογίων το κάγκελο!
Δεν πάνε πολλά χρόνια -το 2006 ή το 2007- από τότε που δικαστικοί αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά πολλά λεφτά από το κράτος που μαζί με τις ενδιάμεσες αυξήσεις οδήγησαν σε σωρευτική αύξηση των αποδοχών τους κατά 40%-50%, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Σήμερα, οι δικαστικοί μαζί με άλλους κλάδους που αμείβονται μέσω των αποκαλούμενων ειδικών μισθολογίων του κράτους προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη μείωση των αποδοχών τους, εγείροντας θέμα συνταγματικότητας καθότι τους συνδέουν με τις αποδοχές των βουλευτών κ.τ.λ.

Δεν είναι ασφαλώς μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Υποστηρίζονται κι από άλλους όπως ο Αριστερός υπουργός Δικαιοσύνης και γνωστός δικηγόρος κ. Ρουπακιώτης.

Δεν είναι όμως μόνο οι δικαστικοί.

Υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι που «κλαίγονται», αλλά όταν κανείς πληροφορείται τι ακριβώς συμβαίνει διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο θέλουν να τα εμφανίζουν.

Πριν από λίγο καιρό λάβαμε ένα τηλεφώνημα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή που μας εξήγησε με κάθε ειλικρίνεια τι συμβαίνει με τους συναδέλφους του.

Ο άνθρωπος επιβεβαίωσε ότι πράγματι οι βασικοί μισθοί είναι χαμηλοί. Όμως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν παραπλανητικό να αντλήσει κανείς συμπεράσματα από αυτό μοναχά το στοιχείο.

Όπως εξήγησε, πολλοί καθηγητές, αναπληρωτές κ.ά. εισπράττουν λεφτά από άλλες πηγές. Μια τέτοια είναι η διδαχή στα μεταπτυχιακά τμήματα, που είναι έξτρα λεφτά.

Μία άλλη είναι τα εγχειρίδια.

Οι καθηγητές-συγγραφείς εισπράττουν αρκετά λεφτά από τα εγχειρίδια που μοιράζονται στους φοιτητές και των οποίων οι τιμές προσδιορίζονται από το υπουργείο Παιδείας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι γνωστός καθηγητής-συγγραφέας θα πρέπει να έβγαλε 18.000 ευρώ από το εγχειρίδιο που σύστησε στους 600 τόσους φοιτητές του. «Φαντάσου πόσα επιπλέον λεφτά έχει βγάλει κι από άλλους συναδέλφους (που το συνέστησαν στους φοιτητές τους).

Επιπλέον, υπάρχει ο περίφημος ειδικός λογαριασμός των ΑΕΙ.

Το πανεπιστήμιο βγάζει μπλοκάκι στον καθηγητή ο οποίος πληρώνεται για ευρωπαϊκά ή άλλα ερευνητικά προγράμματα μέσω του λογαριασμού, απολαμβάνοντας χαμηλότερη φορολόγηση.


Τα λεφτά του ειδικού λογαριασμού φορολογούνται αυτόνομα με συντελεστή 20% ή 25% (δεν θυμόμαστε επακριβώς), σύμφωνα με τον φίλο πανεπιστημιακό.

Ασφαλώς, όλο το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ δεν έχει εισοδήματα από μία εκ των ανωτέρω πηγών. Όμως, ένα σημαντικό κομμάτι έχει.

Αναφερθήκαμε σε αυτά τα δύο ειδικά μισθολόγια για να κατανοηθεί αφενός το πρόβλημα και αφετέρου ότι υπάρχει τρόπος να εξοικονομηθούν πόροι, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες, αν υπάρχουν.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα ειδικά μισθολόγια όπως π.χ. των ένστολων. Αλλά ειδικά γι’ αυτά θα πρέπει να επανέλθουμε.

Στην παρούσα φάση σημειώνεται ακόμη μία φορά η δυστοκία της κυβέρνησης να μειώσει το βάρος του προϋπολογισμού από τα ειδικά μισθολόγια.

Κι αυτό παρότι η μείωσή τους με 10% κατά μέσο όρο από τον Ιούλιο καταγράφεται στο μνημόνιο 2, ενώ τα όποια ισοδύναμα μέτρα θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα πλήξουν πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Φυσικά, υπάρχει το προηγούμενο όπου το πολιτικό σύστημα προτίμησε να πετσοκοπούν τα επιδόματα ανεργίας για να μη μειωθούν άλλες κατηγορίες δαπανών, οπότε τίποτα δεν εκπλήσσει.

Όμως, τα ψέματα τελειώνουν και κάποιοι τουλάχιστον στην κυβέρνηση το γνωρίζουν, οπότε δικαίως προβληματίζονται.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v