Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικά παίγνια με φόντο το μέλλον!

Η επίσκεψη του Σαμαρά στο Βερολίνο δεν θα είχε αντικείμενο αν δεν κατανοηθεί από όλους ότι η εκτίμηση της Citi για την Ελλάδα θα δικαιωθεί αν η ελίτ της χώρας αγνοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Πολιτικά παίγνια με φόντο το μέλλον!
Πριν από έναν μήνα, περίπου, η Citigroup έδινε πιθανότητες από 50% έως 75% για έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Χθες, ο οικονομολόγος Μάικλ Σόντερς ανέβασε τις πιθανότητες εξόδου στο 90%, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να συμβεί το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου αν η αξιολόγηση της τρόικας δείξει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εκτροχιαστεί και οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε.

Ο Μ. Σόντερς βρίσκεται αναμφισβήτητα στο ίδιο μήκος κύματος με τον προϊστάμενό του τον φλεγματικό κ. Μπούιτερ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπούιτερ ήταν από τους πρώτους που είχαν προβλέψει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θεωρώντας πολύ σωστά ότι τα νούμερα δεν έβγαιναν.

Όλα αυτά αντιβαίνουν φυσικά στη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν στελέχη του υπουργείου οικονομικών ότι τελικά η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική, αναφερόμενη όμως στις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων και στον ρόλο που έπαιξαν οι εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όμως, η ανωτέρω συγκρατημένη αισιοδοξία βασίζεται σε δύο υποθέσεις:

Πρώτον, δεν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση ή παραίνεση προς την τρόικα απέξω για σκληρή στάση προς την Ελλάδα, που θα μπορούσε να καταλήξει σε αρνητική αξιολόγηση.

Δεύτερον, η χώρα θα είναι σε θέση να συμφωνήσει με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων, που αποβλέπουν σε συνολικές περικοπές 13,5-14 δισ. ευρώ, ώστε το τελικό όφελος στον προϋπολογισμό να είναι της τάξης των 11,6 δισ.

Πόσο πολύ προβληματίζεται η κυβέρνηση με τα μέτρα φαίνεται από το γεγονός ότι έχει κάνει λόγο για περικοπές ύψους 11,6 δισ. όταν στην πραγματικότητα είναι μερικά δισ. ευρώ μεγαλύτερες.

Οι περισσότεροι στην αγορά κι αλλού πιστεύουν ότι στο τέλος των διαβουλεύσεων θα προκύψει συμφωνία για το πακέτο των περικοπών και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα πάει στη σύνοδο κορυφής της ΟΝΕ με ένα χαρτί στα χέρια του.

Όμως, άνθρωποι που είναι ρεαλιστές και έχουν συναίσθηση των πολιτικών ισορροπιών στον κυβερνητικό συνασπισμό και αντίληψη των αριθμητικών δεδομένων εμφανίζονται κουμπωμένοι.

Ο λόγος είναι απλός. Από τη μια πλευρά καταγράφουν τις διαφορές απόψεων μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών σε θέματα όπως η εφεδρεία στο δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να βγάλει αρκετά από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά αναποτελεσματικά ζητώντας ισοδύναμα.

Όμως, είναι άλλο πράγμα να αναζητάς ισοδύναμα για το ποσό των 2 ή 3 δισ. ευρώ κι άλλο για 4, 5, 6 ή ακόμη και για 7 δισ. ευρώ, που εικάζουν μερικοί ότι θα ζητήσει.

Όσο περισσότερα ισοδύναμα μέτρα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, τόσο πιο πολύ στο ψαχνό θα πρέπει να πάει το μαχαίρι.

Και επομένως πιο δύσκολα πολιτικά αποδεκτό θα γίνει το πακέτο των περικοπών από βουλευτές, στελέχη και ίσως από κάποιο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι ρεαλιστές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αποσκιρτήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα εξουσίας αν ένα τέτοιο πακέτο μέτρων πάει προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μερικοί δεν αποκλείουν ακόμη κι αποχώρηση του κόμματος της ΔΗΜΑΡ μαζί με διαρροές βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Φυσικά, ο αντίλογος είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα στιγματίσει όποιον ή όποιους το κάνουν γιατί θα βάλουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε κίνδυνο και κανείς δεν το θέλει.

Παρ’ όλα αυτά, η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο καθοριστική κι από την απόφαση της συνόδου κορυφής για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Άλλωστε, αν δεν συμφωνηθεί και δεν ψηφιστεί το πακέτο των περικοπών στη Βουλή, δεν θα έχει σημασία η σύνοδος του Οκτωβρίου αφού η μοίρα μας θα έχει προδιαγραφεί.

Αναμφισβήτητα, είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών να πείσουν όλους τους άλλους ότι το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή.

Όμως, είναι άλλο πράγμα να το κάνεις κι άλλο να το λες.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v