Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκτηση αξιοπιστίας vs κόπωση!

Ο κ. Γιούνκερ προσδιόρισε χθες την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας που είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Όμως, η ανάκτηση της τελευταίας θα εντείνει την κόπωση του κόσμου. Υπάρχει μέσος δρόμος;

Ανάκτηση αξιοπιστίας vs κόπωση!
«Καλά, τι συμβαίνει μ’ εσάς εκεί κάτω; Ερχόμαστε (τρόικα), συμφωνούμε στο τι πρέπει να γίνει και φεύγουμε αφού μας λέτε να μείνουμε ήσυχοι γιατί θα γίνουν πολύ περισσότερα. Όταν όμως επιστρέφουμε μετά από λίγους μήνες διαπιστώνουμε ότι τίποτα ή λίγα πράγματα έχουν γίνει», τόνιζε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σε Έλληνα συνομιλητή του πριν από έναν χρόνο και βάλε.

Ο Ο. Ρεν δεν είναι ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει απαυδήσει με την αδυναμία ή την απροθυμία της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Πολύ περισσότερο όταν η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση συνηθίζει να επανέρχεται λίγους μήνες μετά από κάποια συμφωνία ζητώντας είτε περισσότερα δάνεια είτε και αλλαγή κάποιων όρων της συμφωνίας προς όφελός της.

Η συγκεκριμένη διετής ελληνική τακτική έχει προκαλέσει αγανάκτηση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους αξιωματούχους, πολλοί από τους οποίους δεν θέλουν να ακούνε για την Ελλάδα, θεωρώντας την κύρια υπεύθυνη για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη στον δρόμο για την ευρωπαϊκή πολιτική και τη δημοσιονομική ένωση κι επιζητούν ανοιχτά πλέον την έξοδό της από το ευρώ.

Δεν σχολιάζουμε αν κάτι τέτοιο θα ήταν η καλύτερη ή η χειρότερη λύση για την ευρωζώνη.

Απλώς καταγράφουμε μια κατάσταση που υφίσταται και στην οποία αναφέρθηκε εμμέσως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ, μιλώντας για κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας, που απειλεί τη θέση της στην ευρωζώνη.

Κι ενώ αυτό είναι το κλίμα στην πλευρά των δανειστών, η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται από επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και κόπωση του κόσμου από τα συνεχή μέτρα λιτότητας.

Όμως, για να κερδίσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της απέναντι στους δανειστές και να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να επιτείνει την κόπωση του κόσμου.

Αντέχει να το κάνει;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρά τις όποιες απώλειες σε βουλευτές ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρήσει στο τέλος με δεδομένο τι διακυβεύεται.

Όμως, η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στους δανειστές θα πάρει χρόνο, ενώ η κόπωση του λαού στο εσωτερικό θα επιταχυνθεί.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες αν κανείς αποδεχθεί ότι η περαιτέρω συμπίεση της κατανάλωσης είναι δεδομένη και επομένως η συμπίεση του ΑΕΠ;

Η απάντηση είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Κι αν οι εξαγωγές εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική κατάσταση των χωρών με τις οποίες έχουμε συναλλαγές, οι επενδύσεις εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την εξάλειψη του ρίσκου της εξόδου από το ευρώ και την αίσθηση ότι κερδίζεται η μάχη στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να φανταστεί κανείς ένα σενάριο όπου η κυβέρνηση κάνει το καλό παιδί, εφαρμόζοντας το οικονομικό πρόγραμμα, με κάποια καλά μαντάτα από την πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ μειώνονται και οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα.

Σε έξι μήνες, το κλίμα αρχίζει να αλλάζει και οι ιδιωτικές επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό εμφανίζουν κινητικότητα, βάζοντας φρένο στη μεγάλη οπισθοχώρηση της οικονομίας λόγω της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης.

Εξυπακούεται ότι με τυχόν αποδοχή του αιτήματος για άπλωμα των περικοπών σε 4 αντί για 2 χρόνια η κατάσταση στην ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιωθεί ταχύτερα λόγω μετρίασης της πτώσης στην κατανάλωση.

Επομένως, η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό με σκοπό την παραμονή της στο ευρώ, που συνεπάγεται μεγαλύτερο ρυθμό κόπωσης του μέσου Έλληνα από τα μέτρα λιτότητας, δεν αλληλοαναιρούνται αναγκαστικά.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v