Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή του χρυσού!

Μετά από μια 3μηνη αδιάφορη περιπλάνηση, ο χρυσός ξαναβγήκε από το καταφύγιό του, φέρνοντας στον νου ανάλογα «κερδοφόρα» επεισόδια από το 2001 που ξεκίνησε το μεγάλο ράλι.

Η επιστροφή του χρυσού!
Η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου, του αργύρου και του χρυσού έχει τραβήξει ξανά την προσοχή του επενδυτικού κοινού πάνω τους το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα ο χρυσός ξανακέντρισε το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες με την ανοδική διάσπαση των 1.630 δολαρίων η ουγκιά, που σηματοδοτεί το ανώτερο όριο του εύρους διακύμανσης των τελευταίων 3 μηνών.

Η τιμή του συμβολαίου χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε χθες λίγο πάνω από τα 1.640 δολάρια.

Είχε προηγηθεί η σημαντική υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου από την κορυφή των 1.800 δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο λόγος της υποχώρησης δεν ήταν άλλος από την προσγείωση των προσδοκιών που ήθελαν η Fed να επιχειρεί έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) ή να χρησιμοποιεί άλλες μορφές ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής για να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά την πτώση, η τιμή του χρυσού δεν υποχώρησε τόσο πολύ ώστε να ξαναδοκιμάσει τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2011 και σε γενικές γραμμές κρίνεται πιο ήπια σε σχέση με τη διόρθωση που έλαβε χώρα το β΄ εξάμηνο της περσινής χρονιάς.

Φαίνεται όμως ότι η διαφαινόμενη επιθυμία της ΕΚΤ να προστατεύσει το ευρώ, σε συνδυασμό με τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τις εστίες γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή κι αλλού, ενισχύει τη ζήτηση για χρυσό από επενδυτικά κεφάλαια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζήτηση από κερδοσκοπικά κεφάλαια παραμένει συγκριτικά χαμηλότερη σε σχέση με παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος, με βάση τον αριθμό των ανοιχτών συμβολαίων (open interest).

Από την άλλη πλευρά, η υποχώρηση των τιμών έχει ενισχύσει τη ζήτηση για χρυσό, που παίρνει τη μορφή χρυσαφικών, εφαρμογών στα ηλεκτρονικά και στην οδοντιατρική και, φυσικά, της κατοχής ράβδων χρυσού.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση χρυσού για κοσμήματα εκτιμάται σε 1.850 τόνους, όταν η συνολική ζήτηση για επενδυτικούς σκοπούς υπολογίζεται σε 1.700 τόνους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις όπως το WGC, GFMS.

Η συνολική παραγωγή χρυσού από μεταλλεία εκτιμάται λίγο πιο κάτω από τους 3.000 τόνους τη φετινή χρονιά ετησίως, με ελαφρά ανοδική τάση την επόμενη τριετία.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά νέου χρυσού αντιμετωπίζει εμπόδια, ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν να προβαίνουν σε μεγάλες πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διόρθωση των προηγούμενων μηνών ίσως οδηγήσει στην επανάληψη παλαιότερων ράλι, αποφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους πιστέψουν και καβαλήσουν την ανοδική τάση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v