Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσια διοίκηση με βερμούδες δεν γίνεται!

Όσες θυσίες κι αν κάνει ο λαός για να μειωθεί το έλλειμμα και να τονωθεί η ανάπτυξη για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη, το αποτέλεσμα θα είναι επίφοβο όσο η δημόσια διοίκηση δεν αναδιαρθρώνεται.

Δημόσια διοίκηση με βερμούδες δεν γίνεται!
Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε 14 δισ. ευρώ περίπου φέτος από 36,1 δισ. το 2009.

Το τίμημα αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η συμπίεση των εισοδημάτων και η έκρηξη της ανεργίας, με τη σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) να εκτιμάται στο 20% περίπου από το 2009 μέχρι και φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα φαίνεται ότι αποτυγχάνει σε έναν καίριο τομέα μέχρι στιγμής:

Να αναδιαρθρώσει τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα γενικότερα, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται η δημοσιονομική προσπάθεια και η αναπτυξιακή προοπτική της.

Τα περιστατικά είναι πολλά και προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και μη.

Τα κρούσματα διαφθοράς εμφανίζουν αξιόλογη αύξηση, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς οι επίορκοι υπάλληλοι λαμβάνουν τα μέτρα τους, στέλνοντας άλλους αντί αυτών στα ραντεβού.

Η κωλυσιεργία πολλών υπαλλήλων έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα φάκελοι στα υπουργεία να κάνουν κύκλους και λιγότεροι να διεκπεραιώνονται σε καθημερινή βάση σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

Ακόμη και γενικοί διευθυντές δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα το απόγευμα γιατί κλείνουν τα κινητά τους, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα όταν τους βρίσκουν.

Ο τρόπος με τον οποίο αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί, όπως δείχνει το περιστατικό που ακολουθεί και το οποίο έλαβε χώρα σε βασικό υπουργείο πριν από λίγο καιρό.

Κληθείς από υψηλόβαθμο συνεργάτη υφυπουργού να προσκομίσει έναν φάκελο, ο υπάλληλος εμφανίστηκε φορώντας βερμούδα.

Ήταν επόμενο ο άνθρωπος να του ζητήσει συγγνώμη υποθέτοντας ότι ήταν σε διακοπές και τον καλέσανε πίσω, εισέπραξε όμως την απάντηση του δημοσίου υπαλλήλου ότι βρισκόταν κανονικά στη θέση του.

Στην παρατήρηση του, εξ ιδιωτικού τομέα προερχομένου, συνεργάτη του υφυπουργού τι εντύπωση θα προκαλούσε σε έναν πολίτη που θα ερχόταν να τον επισκεφθεί για υπόθεσή του αν τον έβλεπε να φορά βερμούδα στο γραφείο, ο υπάλληλος τον κοίταξε απορημένος γι’ αυτά που του έλεγε, θεωρώντας προφανώς ότι η ενδυμασία του ήταν η ενδεδειγμένη.

Φυσικά, υπάρχουν εξηγήσεις για όλα αυτά, με πρώτη και καλύτερη τη μείωση των μισθών και των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για πιο εντατική εργασία.

Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί η σωρεία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μονιμότητα που σημαίνει ότι «βρέξει, χιονίσει η καραβάνα γεμίζει», οπότε το ρίσκο της απόλυσης δεν υπάρχει, και φυσικά η ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην εφεδρεία για 35.000-40.000 άτομα τα επόμενα χρόνια και η γρήγορη και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων δημιουργούν ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι κάπου δύο μήνες αφότου τα πειθαρχικά συμβούλια στο δημόσιο θα έπρεπε να είχαν στελεχωθεί από δικαστικούς αυτό δεν έχει ακόμη γίνει, όπως μαθαίνουμε.

Ακόμη, υπάρχει το ερώτημα της υλοποίησης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας με αξιοκρατικά κριτήρια, καθότι το σύστημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους χωλαίνει, ενώ δεν διαφαίνεται κάποιο πλέγμα κινήτρων για να γίνουν πιο αποδοτικοί.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επιτυχής έκβαση της μάχης που δίνει η χώρα για να κρατηθεί στο ευρώ και να μην υποστούν πολύ μεγάλη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής γενεές Ελλήνων υπονομεύεται από μέρος της δημόσιας διοίκησης της χώρας, το οποίο, εν τέλει, δεν αφήνει και όσους κρατικούς λειτουργούς θέλουν να προσφέρουν όπως μπορούν.

Θα πρέπει λοιπόν η αναδιάρθρωση κάποιων τουλάχιστον κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης να είναι άμεσης προτεραιότητας για το γκουβέρνο, ακόμα και αν ξεκινήσει σε πιλοτική βάση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v