Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια μικρή Eureka για την Ελλάδα!

Το σχέδιο Eureka για τη μείωση του χρέους δεν υλοποιήθηκε έναν χρόνο πριν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επανέλθει με το «νήπιο» αδελφάκι του για τον ίδιο σκοπό.

Μια μικρή Eureka για την Ελλάδα!
Πάνε 13-14 μήνες από τότε όπου η γερμανική εταιρεία συμβούλων Ronald Berger παρουσίασε ένα σχέδιο 6 σημείων για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς την επιβολή υπερβολικής λιτότητας.

Το σχέδιο, όπως όλα άλλωστε, έπασχε σε ορισμένα σημεία του, ξεκινώντας από το πρώτο και πιο σημαντικό.

Η Ελλάδα δεν είχε διαθέσιμα και προσδιορισμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ, με τα οποία θα προικιζόταν η εταιρεία συμμετοχών, την οποία εν συνεχεία θα αγόραζε αδιευκρίνιστη ευρωπαϊκή οντότητα, πληρώνοντας το αντίτιμο στη χώρα.

Τα λεφτά θα πήγαιναν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και στην αποπληρωμή μέρους των δανείων που πήρε η χώρα από την Ε.Ε., στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής στήριξης, σύμφωνα με τα αρχικά στάδια του σχεδίου με το κωδικό όνομα Eureka.

Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί έναν χρόνο αργότερα, αλλά το πρόβλημα με τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους παραμένει, παρά την επιτυχημένη υλοποίηση του PSI λόγω της βαθύτερης ύφεσης.

Όπως τονίζεται από διάφορους κύκλους, επίσημους και μη, το ΔΝΤ θέτει εκ νέου θέμα «διατηρησιμότητας» του ελληνικού χρέους, αφού αυτό εκτιμάται ότι δεν θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλεπόταν τον περασμένο Μάρτιο.

Επομένως, το θέμα θα επανέλθει στην επικαιρότητα σχετικά σύντομα. Πιθανώς, τον Σεπτέμβριο.

Αναμφισβήτητα, η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Ντράγκι για το ζήτημα του προνομιακού πιστωτή που απολαμβάνει η ΕΚΤ δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί τελικά να «κουρευτούν» τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί όπως των ιδιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει το θέμα του προνομιακού καθεστώτος, καθώς αντιλαμβάνεται τις αρνητικές συνέπειες που έχει στη ζήτηση κρατικών ομολόγων από ιδιωτικά κεφάλαια.

Όμως, θα ήταν λάθος για την ελληνική πλευρά να περιμένει την ΕΚΤ χωρίς η ίδια να κοιτάζει εναλλακτικούς τρόπους.

Η σταδιακή επαναγορά των ομολόγων από την αγορά είναι η πλέον αποδοτική και φιλική με δεδομένες τις χαμηλές τιμές που επικρατούν.

Ακόμη κι αν πλήρωνε premium 50% επί των σημερινών τιμών, η χώρα θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ με μόλις 10 δισ., ελαφρύνοντας το δημόσιο χρέος κατά 40 δισ. ευρώ ή 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι υπάρχει απροθυμία στο εξωτερικό, δηλαδή στην Ε.Ε., να μας δανείσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Πέραν του ότι το δάνειο μπορεί να μην εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών, αρκετοί εναντιώνονται γιατί θεωρούν ότι η μείωση του χρέους με αυτόν τον εύκολο τρόπο δημιουργεί αντικίνητρο για δημοσιονομική προσαρμογή σε μόνιμη βάση.

Όμως, οι όποιοι ενδοιασμοί θα μπορούσαν να καμφθούν αν η Ελλάδα τους πρόσφερε μια μινιατούρα του σχεδίου Eureka της Ronald Berger.

Κοινώς, αν έβρισκε περιουσιακά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης αξίας π.χ. 13 δισ. ευρώ και τα τοποθετούσε σε μια εταιρεία συμμετοχών που θα εξαγοραζόταν από κάποια ευρωπαϊκή οντότητα π.χ. έναντι 10 δισ. ευρώ.

Εναλλακτικά, το όποιο πακέτο περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την παροχή δανείου 10 δισ. ευρώ από κάποιες κρατικές οντότητες χωρών της ευρωζώνης ή τους μηχανισμούς EFSF και ESM.

Τα οφέλη της Ελλάδας από μια τέτοια κίνηση είναι αυτονόητα.

Όμως, θετικά αποτελέσματα θα υπήρχαν επίσης και στα spreads άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, οπότε τα ελληνικά επιχειρήματα υπέρ της επαναγοράς ομολόγων ενισχύονται.

Άλλωστε, αν δεν κάνουμε λάθος, η ίδια περίπου συλλογιστική, δηλαδή η παροχή εγγυήσεων, βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια να μειωθεί το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v