Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφεδρεία & περικοπές: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Η δυστοκία της κυβέρνησης στην περικοπή των 11,5 δισ. ευρώ και οι πολιτικές διαφωνίες στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας δεν βοηθούν την εικόνα της χώρας. Οι αναφορές των έξω σε «ψευτοαπολύσεις» τα λένε όλα.

Εφεδρεία & περικοπές: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο
Δεν θέλουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε απολύσεις στο δημόσιο, ενώ μερικοί δεν επιθυμούν ούτε καν την εργασιακή εφεδρεία.

Συμφωνούν, όμως, να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013, ενώ αναζητούν ισοδύναμα μέτρα για να μην πειραχθούν αρκετά ή καθόλου τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, που αντιστοιχούν στο 1/3 περίπου της συνολικής μισθοδοσίας το 2012.

Αν κανείς δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα και διάβαζε όλα αυτά, θα νόμιζε ότι επιχειρείται ο τετραγωνισμός του κύκλου.

Κι όμως, οι ανωτέρω θέσεις υποστηρίζονται από Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, και ειδικότερα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Όμως, αξίζει να δούμε πώς αντιμετωπίζουν τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας ορισμένοι στο εξωτερικό, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

«Eργασιακή εφεδρεία: Η ελληνική βερσιόν των μονίμως πληρωμένων διακοπών», ήταν ο καυστικός τρόπος που επέλεξε ξένο μπλογκ αναφερόμενο ονομαστικά στις θέσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την εφεδρεία.

Ίσως λίγο άδικο από τη στιγμή που χιλιάδες άτομα υπόκεινται σε σημαντική μείωση μισθών και μπαίνουν σε καραντίνα για απόλυση, αλλά ενδεικτική του κλίματος.

Στο ίδιο μπλογκ παρετίθετο σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που έκανε αναφορά στην περσινή απόπειρα εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, η οποία κατέληξε σε 9.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο και μόνο στα 1.000 άτομα σε εφεδρεία.

Πώς, λοιπόν, να μην υπάρχει αναφορά σε ξένο μέσο στην «επική αποτυχία» των «ψευτοαπολύσεων» (εργασιακή εφεδρεία) στο ελληνικό δημόσιο;

Αναμφισβήτητα, οι απολύσεις και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων είναι πολύ άσχημα και επώδυνα πράγματα.

Όμως, η συγκεκριμένη πολιτική των προσλήψεων με κυρίως κομματικά κριτήρια και η διόγκωση του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες φέρουν μεγάλη ευθύνη για την υπερχρέωση της χώρας.

Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να την αντιστρέψει με πειστικό τρόπο σε λίγα χρόνια. Αν φυσικά της δοθεί ο χρόνος.

Σίγουρα ο κανόνας της μιας πρόσληψης προς 5 ή 10 αποχωρήσεις από το Δημόσιο δεν αρκεί.

Άλλωστε, ούτε αυτός εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2011, σύμφωνα με κείμενο στελεχών της τρόικας που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής προ καιρού, προκαλώντας την μήνιν του Ολλανδού επιτετραμμένου του ΔΝΤ.

Η ανάγκη εύρεσης 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών για τη διετία 2013-2014 δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνδυάσει τον δημοσιονομικό στόχο με μια μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Η τελευταία θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα ταχύτερη μείωση προσωπικού στο Δημόσιο μέσω της εργασιακής εφεδρείας από τη στιγμή που οι πολιτικοί δεν θέλουν απολύσεις.

Όμως, η τελευταία θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε υπηρεσίες και οργανισμούς που είτε δεν χρειάζονται είτε έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Επιπλέον, το κριτήριο επιλογής δεν θα πρέπει να είναι αναγκαστικά ποιος ή ποια υπάλληλος ή τμηματάρχης βρίσκεται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά ποια άτομα έχουν χαμηλή απόδοση και δεν προσφέρουν.

Όλα αυτά έχουν σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Όμως, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που εναντιώνονται, και κυρίως ο κ. Κουβέλης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ίδιοι θα κριθούν πολύ πιο αυστηρά από τον ελληνικό λαό αν η χώρα οδηγηθεί εκτός ΟΝΕ.

Επιπλέον, πολύς κόσμος στον ιδιωτικό τομέα, που αριθμεί πάνω από 1 εκατ. ανέργους, είναι ήδη αγανακτισμένος με τους πολιτικούς καθότι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις τους.

Το πρόσχημα της αύξησης της ανεργίας δεν είναι πειστικό, καθότι ο αριθμός των ανέργων στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί πολύ από τότε που άρχισαν να το επικαλούνται.

Ας το έχουν υπόψη τους.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v