Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη απογοήτευση vs κίνηση ματ!

H χθεσινή απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στερεί ένα άλλοθι από τον κ. Ντράγκι της ΕΚΤ για μια σημαντική κίνηση στις αγορές.

Μεγάλη απογοήτευση vs κίνηση ματ!
Μερικές μέρες πριν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προκάλεσε με τις δηλώσεις του έναν μικρό σεισμό στις αγορές.

Δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για το ευρώ, υπονοώντας μαζική παρέμβαση στις αγορές για τη συμπίεση των αποδόσεων των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, που είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, θέτοντας ζήτημα φερεγγυότητας του χρέους τους.

Η αντίδραση των αγορών τις επόμενες μέρες έδειξε ότι πήραν στα σοβαρά τη δήλωσή του, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αρκετά πιο κάτω από το +7% όπου βρισκόταν.

Το ίδιο συνέβη και με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου όπου οι μεγαλοστομίες θα πρέπει να γίνουν πράξεις για να μην πληγεί η αξιοπιστία όσων τις επαγγέλλονται και γυρίσει το πράγμα μπούμερανγκ.

Σε αυτήν ακριβώς τη θέση θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αν επαναλάβει την ίδια ή παρόμοια δήλωση με εκείνη που έκανε πριν από λίγο καιρό, χωρίς να ανακοινώσει κάτι σημαντικό, οι αγορές θα απογοητευθούν.

Με άλλα λόγια, θα οδηγήσουν τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων στα ύψη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ και πιθανώς εξαναγκάζοντάς την να κάνει ό,τι προσπάθησε να αποφύγει με μερικές μέρες ή εβδομάδες καθυστέρηση.

Αναμφισβήτητα, ο Μ. Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα κάποια μέτρα που ίσως περιλαμβάνουν «χαλαρότερα» ενέχυρα για τις τράπεζες και ίσως κάποια μείωση παρεμβατικού επιτοκίου.

Όμως, η αγορά θα περιμένει να ακούσει κάτι πιο συγκεκριμένο στο θέμα της αγοράς ομολόγων των χωρών-μελών.

Η έμμεση τόνωση της ζήτησης για ομόλογα μέσω της παροχής μεσοπρόθεσμης ρευστότητας, γνωστή ως LTRO-3, δεν μοιάζει πιθανή.

Επίσης, ο μόνιμος πανευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ESM) δεν είναι ακόμη έτοιμος για δράση, ενώ η εποπτική αρχή για τις τράπεζες δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν περάσουν μερικοί μήνες ακόμη.

Επομένως, ποια σημαντικά όπλα απομένουν στη φαρέτρα της ΕΚΤ;

Το εξής ένα:

Η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP).

Όμως, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μεγάλες, τουλάχιστον στην αρχή, για να κάνουν τη διαφορά, κοινώς να συμπιέσουν την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αρκετά κάτω από το 6% και ιδανικά προς το 5% ή ακόμη χαμηλότερα.

Ακόμη κι αυτό όμως δεν είναι εύκολο να γίνει από τη στιγμή που η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Buba, αντιτίθεται, επιμένοντας στο ότι βασική αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών κι όχι η χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών.

Aν φυσικά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα δεν είχαν δείξει χθες υπευθυνότητα και οι αγορές προεξοφλούσαν σήμερα πιο επιθετικά έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, τα χέρια του Μ. Ντράγκι θα είχαν λυθεί.

Το SMP θα ενεργοποιείτο στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ, που θα απειλούσε η απείθαρχη Ελλάδα, και οι αντιρρήσεις των «ορθόδοξων» της Bundesbank θα μπορούσαν να περιμένουν.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

Επομένως, ο Μ. Ντράγκι θα πρέπει είτε να απογοητεύσει τις αγορές σήμερα, επαναλαμβάνοντας τις πρότερες δηλώσεις και διανθίζοντάς τες με κάποια ήπια μέτρα, π.χ. ενέχυρα, ή θα ανακοινώσει κάτι πιο δραστικό, όπως η επανενεργοποίηση του SMP.

Στην πρώτη περίπτωση, η ΕΚΤ θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να τρέχει και να μη φτάνει εκ νέου σε λίγο καιρό.

Kοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v