Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ηθικό σύνδρομο», γκουβέρνο και έλλειμμα!

Τα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το προβάλλει. Θα μπορούσε ένα σύνδρομο να εξηγήσει το γιατί;

«Ηθικό σύνδρομο», γκουβέρνο και έλλειμμα!
Πριν από μερικούς μήνες είχαμε επισημάνει ότι αναλυτές του ΔΝΤ προέβλεπαν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε το 6%, αν και η επίσημη πρόβλεψη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έκανε λόγο για λιγότερο από 5% εκείνη την εποχή.

Για την ιστορία, η ανεπίσημη εκτίμηση του ΔΝΤ μιλούσε για συρρίκνωση του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,7% εκείνη την περίοδο (άνοιξη).

Πριν από μερικές εβδομάδες, το ΚΕΠΕ, ίσως ο πιο αξιόπιστος ελληνικός φορέας για μακροοικονομικές προβλέψεις, τοποθετούσε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο 6,7% περίπου.

Όμως, οι ειδήμονες γνωρίζουν ότι η πρόβλεψη που δημοσιοποιήθηκε ήταν «ωραιοποιημένη» για τους γνωστούς «κουτούς», κατά την άποψή μας, ελληνικούς λόγους.

Το μοντέλο του ΚΕΠΕ προέβλεψε ύφεση μεγαλύτερη από 7%. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, η πρόβλεψη ήταν 7,4%, αλλά έπεσαν λυτοί και δεμένοι να μη βγει προς τα έξω.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στις προβλέψεις του ΔΝΤ, του ΚΕΠΕ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού για την ελληνική οικονομία αν ζει στη χώρα και έχει επίγνωση της κατάστασης.

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη της εκτιμώμενης ύφεση θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ η υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα ωθήσει προς τα πάνω τον λόγο δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ.

Το ίδιο ισχύει για τον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά σε μια δυσμενή συγκυρία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με την Ισπανία, την 4η μεγαλύτερη οικονομία της ΟΝΕ, να αντιμετωπίζει το φάσμα του αποκλεισμού από τις αγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απαισιοδοξία που εκπέμπουν οι περισσότεροι στη χώρα μας είναι κατανοητή.

Σκεφτόμασταν όλα αυτά ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο της χρονιάς που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Αντί όμως να βρούμε στοιχεία περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που διαβάζαμε σε μερίδα του Τύπου, διαπιστώσαμε το ακριβώς αντίθετο.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στο 65%-70% εκείνου της γενικής κυβέρνησης με τον οποίο κρίνεται η χώρα δεν είναι απλώς μέσα στους στόχους, αλλά έχει δημιουργήσει κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το δεύτερο εξάμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12,5 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου έναντι 14,8 δισ. που ήταν ο στόχος. Για το 2012 ο στόχος είναι περίπου 14,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,3 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Φυσικά, γνωρίζουμε όλες τις ενστάσεις για στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του, τη μη επιστροφή ΦΠΑ κ.τ.λ., που έχουν συμβάλει στον περιορισμό του ελλείμματος και στον στραγγαλισμό του ιδιωτικού τομέα.

Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος συνεχίζουν να υποβάλλονται και είμαστε στα τέλη Ιουλίου, οπότε έσοδα που εισπράττονταν νωρίτερα άλλες χρονιές δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής φέτος.

Το ίδιο ισχύει για το χαράτσι της ηλεκτροδότησης ακινήτων, για τους φόρους ακίνητης περιουσίας και για άλλα.

Ακόμη κι αν κανείς υποθέσει ότι το ποσοστό εκείνων που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν φόρο φέτος θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι, μιλάμε και πάλι για πολλά λεφτά στον κρατικό κορβανά.

Όμως, η απροθυμία ή η αδυναμία της κυβέρνησης να αναδείξει το συγκεκριμένο καλό νέο προβληματίζει.

Μήπως τα στοιχεία για το κομμάτι της γενικής κυβέρνησης από όπου λείπει το υπόλοιπο 30%-35% είναι τόσο άσχημα το ίδιο διάστημα ώστε να χαλάει τη γενική εικόνα που δημιουργεί ο κρατικός προϋπολογισμός;

Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά δεν θα το αναμέναμε.

Μήπως λοιπόν οι προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες το β΄ εξάμηνο είναι τόσο χάλια λόγω της ύφεσης ώστε να μην επιτρέπουν στους κυβερνώντες αισιοδοξία;

Η δεύτερη εξήγηση
ίσως είναι πιο πειστική. Ενισχύεται μάλιστα από το σενάριο που κυκλοφόρησε για εξπρές περαιώσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως, υπάρχει μία ακόμη εξήγηση.

Η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται να προβάλλει το καλό νέο γιατί αφενός θέλει να περιμένει λίγους μήνες για να είναι πιο σίγουρη και αφετέρου γιατί πάσχει από το «ηθικό σύνδρομο», όπως το χαρακτήρισε άτομο της αγοράς.

Κοινώς, διστάζει γιατί γνωρίζει την κακή φήμη που έχει η χώρα για τα στατιστικά της στοιχεία λόγω της φαεινής ιδέας να κάνει βούκινο διεθνώς τα greek statistics αντί να τα διορθώσει εκ των έσω.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση και η χώρα γενικότερα δεν έχει σπεύσει να προβάλει τα ενθαρρυντικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο, θα τον μάθουμε αργά ή γρήγορα.

Ας ελπίσουμε πως θα είναι η τελευταία εξήγηση με το «ηθικό σύνδρομο» που δώσαμε πιο πάνω.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v