Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικά παίγνια υψηλού ρίσκου στην πλάτη μας!

Η κρίση στην ευρωζώνη θα ήταν πιθανόν μικρότερων διαστάσεων αν οι πολιτικοί έκαναν λιγότερες δηλώσεις και πιο προσεγμένες. Η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα έδειξε ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν.

Πολιτικά παίγνια υψηλού ρίσκου στην πλάτη μας!
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, και εν όψει των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου, είχαμε δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε., π.χ. Γιούνκερ, και του ΔΝΤ, που άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχαν περιθώρια χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Πολλοί τις ερμήνευσαν ως ένδειξη της αγωνίας τους να μην επικρατήσουν στην Ελλάδα οι επονομαζόμενες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως ως έναν τρόπο στήριξης του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, και λίγο πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας για διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς ιθύνοντες για την κατάρτιση της έκθεσης που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την καταβολή ή μη της επόμενης δόσης, άρχισαν τα άλλα όργανα.

Από τη μία είχαμε δηλώσεις πολιτικών στη Γερμανία ότι το κόστος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ είναι ελέγξιμο και από την άλλη δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο (Spiegel) που ήθελαν το ΔΝΤ να έχει διαμηνύσει στην Ε.Ε. την απροθυμία του να συνεισφέρει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Χρειάστηκε να απογειωθούν χθες τα ισπανικά spreads, τα επιτόκια των 2ετών ισπανικών ομολόγων να ανέβουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών και η καμπύλη αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων να γίνει σχεδόν επίπεδη από τα δύο χρόνια και έπειτα, «προμηνύοντας» αποκλεισμό της Ισπανίας από τις αγορές, για να αρχίσουν κάποια αναμασήματα.

Αναφερόμαστε στις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, που στην ουσία δεν διαψεύδουν το άρθρο του περιοδικού Spiegel, παρότι το ΔΝΤ φέρεται έτοιμο να συνδράμει τη χώρα για να επαναφέρει το οικονομικό πρόγραμμα στη σωστή τροχιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι καταστατικές διαδικασίες δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι πλήρως χρηματοδοτημένο.

Αρκεί να φέρει κανείς στον νου του τι έγινε στις αρχές της χρονιάς όταν σχεδιαζόταν το δεύτερο πακέτο στήριξης, με τον στόχο για δημόσιο χρέος ίσο με 120% προς το ΑΕΠ το 2020.

Από τη στιγμή όπου είναι πιθανό να προκύψει χρηματοδοτική τρύπα αρκετών δισ. ευρώ μέχρι το 2014 από την απογοητευτική εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέχρι στιγμής και τη βαθιά ύφεση, είναι επόμενο να τεθεί θέμα από το ΔΝΤ αν δεν βρεθεί λύση.

Όλα αυτά είναι γνωστά, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι γνωστά.

Όμως, οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών κάθε λίγο και λιγάκι, με συνήθως αρνητικά υπονοούμενα για την Ελλάδα, και κυρίως λίγο πριν αφιχθούν οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας στην Αθήνα, δεν μπορεί παρά να έχουν μία κυρίως ερμηνεία:

Την άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά ώστε να είναι πιο συγκαταβατική στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και κυρίως πιο αποφασιστική στην εκτέλεση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Φυσικά, μπορούν να δοθούν κι άλλες ερμηνείες σε όλες αυτές τις δηλώσεις.

Μια τέτοια είναι η πεποίθηση ορισμένων πολιτικών κύκλων στη Γερμανία κι αλλού ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα επιλυόταν ευκολότερα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ.

Όποια κι αν είναι η σωστή ερμηνεία, η ευκολία με την οποία κάθε καρυδιάς καρύδι Ευρωπαίος πολιτικός προβαίνει σε δηλώσεις για τόσο σοβαρά θέματα προβληματίζει, γιατί πολύ απλά αυτές επηρεάζουν ενίοτε τις αποφάσεις εκείνων που συμμετέχουν στις αγορές.

Οι τελευταίοι συνήθως δεν γνωρίζουν τα κίνητρα πίσω από τις δηλώσεις των πολιτικών στην Ελλάδα, στη Γερμανία κ.α., αλλά αντιδρούν με τρόπο που μερικές φορές μπορεί να επιδεινώσει την κρίση.

Είναι επομένως σημαντικό να βρεθεί κάποιος τρόπος για να περιοριστούν όλα αυτά τα πολιτικά παίγνια με τις δηλώσεις, που συνήθως κάνουν μόνο κακό.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v