Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα εφάπαξ του δημοσίου χρέους!

Όσοι αναρωτιούνται ακόμη γιατί διογκώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας και φθάσαμε στο σημερινό σημείο δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο τι γινόταν με τα εφάπαξ σε διάφορα ταμεία του δημοσίου και αλλού.

Tα εφάπαξ του δημοσίου χρέους!
Αν οι ειδήμονες και μη έχουν δίκιο, τότε τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τα ταμεία θα έχουν εξαντληθεί το φθινόπωρο και κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις τον Σεπτέμβριο.

Είναι επόμενο λοιπόν να τεθεί θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό με μερικά δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η τρόικα θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της, ζητώντας πιθανόν κάποιες νέες περικοπές, επικαλούμενη τα αναλογιστικά ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, εκτός κι αν αυτό καλυφθεί από το πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Το θέμα της αναντιστοιχίας των σχετικών παροχών με τις εισφορές επανήλθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την αδυναμία καταβολής των εφάπαξ από το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας του δημοσίου, στο οποίο έχουν σωρευθεί πάνω από 50 χιλιάδες αιτήσεις.

Είναι προφανές ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας και η πριμοδότηση της πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο με τους ασφαλιστικούς νόμους του 2010 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ανωτέρω κατάστασης.

Συνολικά, 24 ταμεία καταβάλλουν μέχρι σήμερα υψηλότερο μέσο εφάπαξ σε σχέση με τη μέση εισφορά και στην κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα επονομαζόμενα «ευγενή».

Η διαφορά στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίστηκε στο 22,6%, οπότε αναμένεται ανάλογη μείωση του μέσου εφάπαξ και έπεται προηγούμενης διψήφιας μείωσης που είχε αποφασιστεί πέρυσι.

Ενδεικτικά, το μέσο ποσό του εφάπαξ στο συγκεκριμένο ταμείο ξεπερνούσε τη μέση καταβληθείσα εισφορά κατά 9 χιλιάδες ευρώ περίπου για κάποιον με 30ετή ασφάλιση.

Όμως, υπάρχουν άλλοι, π.χ. υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και υπάλληλοι των ταμείων, που λαμβάνουν εφάπαξ χωρίς στην ουσία να έχουν πληρώσει εισφορές.

Επίσης, οι υπάλληλοι της Βουλής με τους 16 μισθούς λαμβάνουν διπλό εφάπαξ σύμφωνα με ενήμερο άτομο.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιβάρυνσης των φορολογουμένων από την αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω της πολιτικής στην καταβολή των εφάπαξ που ακολουθούσαν αρκετά ταμεία την τελευταία 10ετία και βάλε.

Δεν χρειαζόταν λοιπόν να έλθει η τρόικα για να μας επισημάνει το αυτονόητο από οικονομική και κοινωνική σκοπιά.

Κοινώς, τα εφάπαξ να ευθυγραμμιστούν με τις εισφορές ώστε να μη δημιουργούνται αναλογιστικά ελλείμματα και επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος με πολλά δισ. ευρώ.

Ασφαλώς έχουν δίκιο όσοι επισημαίνουν ότι το κράτος χρησιμοποίησε κάποτε τα αποθεματικά των ταμείων κατά το δοκούν και πρόσφατα τα «κούρεψε» μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει τα σημερινά δεδομένα.

Οι υπόλοιποι θα κληθούν να αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι θα διαθέσει για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v