Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Buiter της Citi, η Ελλάδα και το γκουβέρνο!

Για να μη δικαιωθεί ο κ. Buiter της Citi και άλλοι οικονομολόγοι που προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ την επόμενη χρονιά θα πρέπει η νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.

Ο Buiter της Citi, η Ελλάδα και το γκουβέρνο!
Σε κάποιο σημείο προς τα τέλη του 2010 ή το 2011-δεν είμαστε σίγουροι- η εφημερίδα Wall Street Journal είχε την ιδέα να προσκαλέσει μερικούς οικονομολόγους από διάφορες χώρες της ευρωζώνης στη Φρανκφούρτη σε γεύμα εργασίας με τον κ. Lorenzo Bini Smaghi.

Η συνάντηση είχε ενδιαφέρον γιατί ο Ιταλός οικονομολόγος και απόγονος ευγενών οίκων της Τοσκάνης ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ εκείνη την εποχή.

Σε εκείνο το γεύμα ο κ. Smaghi είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και να απαντήσει σε ερωτήσεις που έθεσαν τα στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη και οικονομολόγο, η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλό δημόσιο χρέος αλλά είναι επίσης μια πλούσια χώρα με τεράστια δημόσια ακίνητη περιουσία.

Ήταν φανερό ότι ο ίδιος είχε πειστεί από ανάλογα επιχειρήματα Ελλήνων αξιωματούχων και μη.

Ο κ. Smaghi ήταν ευγενικός με όλους, αλλά έβγαλε εκνευρισμό όταν ήρθε η στιγμή να ρωτήσει ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.

Κι αυτό γιατί ο οικονομολόγος με τη βρετανική προφορά και ιθαγένεια επέμεινε στο θέμα του αναπόφευκτου της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, για το οποίο ο κ. Smaghi τάχθηκε εναντίον του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν τον κ. Buiter με καθυστέρηση ορισμένων μηνών.

Σήμερα, ο κ. Smaghi δεν βρίσκεται πλέον στην ΕΚΤ, αφού διδάσκει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ από τις αρχές του 2012, αλλά ο κ. Buiter παραμένει στη θέση του.

Σε χθεσινό άρθρο του στους Financial Times, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Buiter επανέρχεται στο θέμα της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi προβλέπει ότι η τρόικα μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στον επόμενο έλεγχο, λόγω της παρατεταμένης εκλογικής αβεβαιότητας και της μεγαλύτερης ύφεσης.

Όμως, θεωρεί ότι η τρόικα δεν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο στον έλεγχο του Δεκεμβρίου του 2012, καθότι προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Buiter προβλέπει επίσης ότι οι ελάχιστες διεκδικήσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου θα υπολείπονται των μέγιστων υποχωρήσεων που θα μπορούσε να κάνει η Γερμανία, στρώνοντας το έδαφος για έξοδό της από το ευρώ.

Δεν είναι ασφαλώς αυτό που έχει κατά νου και θα ήθελε να ακούσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ούτε θα ήθελε να πιστέψει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση είναι προτιμότερο να φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ και λιγότερο επιθυμητό να προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση και να υπάρχει μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από τις χώρες του σκληρού πυρήνα στην ευρωπεριφέρεια.

Όμως, άλλο οι ευχές κι άλλο η πραγματικότητα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η νέα ελληνική κυβέρνηση ίσως κληθεί να δώσει πρώτα αποδείξεις για την εφαρμογή του μνημονίου ΙΙ και μετά να της πετάξουν οι πιστωτές κάποιο κόκκαλο.

Δεν θα είναι εύκολο για κανέναν με δεδομένες τις σχετικά υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν στον κόσμο για την αναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος.

Επομένως, το ερώτημα παραμένει: μπορούν οι επαίτες να επιλέγουν τους όρους στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης;

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v