Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο συμβιβασμός και το "παίγνιο της κότας"!

H διάσωση των ισπανικών τραπεζών θα ενθαρρύνει άλλες χώρες να βελτιώσουν τους όρους των προγραμμάτων στήριξης. Όμως, θα ήταν παρακινδυνευμένο για την Ελλάδα να θεωρήσει ότι σε αυτό το παίγνιο υπάρχει κότα.

Ο συμβιβασμός και το παίγνιο της κότας!
Στη θεωρία των παιγνίων υπάρχει ένα μοντέλο που πολλοί θεωρούν ότι ταιριάζει στη διαφαινόμενη μορφή που θα λάβει η σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη και κυρίως με τη Γερμανία μετά τις εκλογές.

Από τη στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα με βάση τα γκάλοπ αλλά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα υποστηρίζουν είτε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ΙΙ είτε την πολιτική καταγγελία του, είναι σίγουρο ότι η περίοδος μετά τις ελληνικές εκλογές θα είναι καυτή.

Όποιο κόμμα ή καλύτερα σύμπραξη κομμάτων αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιδιώξει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των πιστωτών για να συζητήσει τα περαιτέρω.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιγνίδι με δύο παίκτες, δηλαδή την Ελλάδα από τη μία πλευρά και τη Γερμανία ουσιαστικά από την άλλη, που προτιμούν κατ’ αρχάς να μην υποκύψει ο ένας στις απαιτήσεις του άλλου.

Όμως, σε αυτό το παιγνίδι το χειρότερο αποτέλεσμα επέρχεται όταν και οι δύο πλευρές επιδείξουν αδιαλλαξία.

Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρητικά τουλάχιστον, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα είχαν κανένα κέρδος αν τα έσπαγαν.

Αν όμως ο ένας από τους δύο παίκτες υποχωρούσε, τότε θα κέρδιζε ο άλλος κι ο χαμένος θα χαρακτηριζόταν κότα.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο το παιγνίδι πήρε το όνομα το παιγνίδι της κότας.

Η ενσυνείδητη αποφυγή της μετωπικής σύγκρουσης ενέχει το μικρότερο κόστος για τις δύο πλευρές, καθότι αποφεύγουν το μοιραίο, αν και κανένας δεν κερδίζει.

Μερικοί ίσως θεωρήσουν απλουστευμένη την ανωτέρω περιγραφή του παιγνιδιού μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, ή Γερμανίας αν προτιμάτε, επισημαίνοντας ότι μια μετωπική σύγκρουση θα είναι μεν μοιραία για τη χώρα μας, αλλά δεν θα είναι για τη Γερμανία και το ευρώ.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε διάφορες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με πιο πρόσφατη του καθηγητή κ. Gross που θέλει η ελληνική οικονομία να βυθίζεται, υποχωρώντας στα 100 δισ. ευρώ από 210 δισ. περίπου πέρυσι, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν απόψεις που ανεβάζουν το συνολικό κόστος για τους υπολοίπους στο 1 με 1,3 τρισ. ευρώ, αν και εκθέσεις ξένων οίκων τοποθετούν το άμεσο κόστος για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης από την έκθεσή τους στην Ελλάδα στα 200-300 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος μιας μετωπικής σύγκρουσης θα είναι μεγάλο για τις δύο πλευρές και ιδίως για την Ελλάδα.

Υπό αυτήν την έννοια, η χρηματοδότηση της χώρας με 10-20 δισ. ευρώ επιπλέον για την περίοδο 2012-2014 ενέχει μικρότερο κόστος για τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές απ’ ό,τι μια σύγκρουση.

Όμως, σε αυτό το παίγνιο θα ήταν λάθος να υποεκτιμήσει κανείς την αρνητική εικόνα και προδιάθεση που υπάρχει για την Ελλάδα σε κράτη όπως η Γερμανία κι αλλού και την οποία οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Ούτε ασφαλώς το κακό παράδειγμα που δίνει η χώρα μας στις υπόλοιπες σε προγράμματα στήριξης, αθετώντας συχνά τις δεσμεύσεις στις συμφωνίες που είχε υπογράψει και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραδειγματισμό των πιο απείθαρχων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πάει στις διαπραγματεύσεις με ένα τεχνοκρατικά άρτιο σχέδιο και με ξεκάθαρους στόχους για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό, εκμεταλλευόμενη την πολιτική και οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη.

Κοινώς, έναν δίκαιο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους πιστωτές, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ με αξιοπρέπεια.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v