Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αβέβαιο μέλλον των κοινοτικών πόρων

Στην πολιτική αντιπαράθεση για την επόμενη μέρα της χώρας οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων θεωρούνται απαραίτητες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και δεδομένες. Είναι όμως έτσι;

Το αβέβαιο μέλλον των κοινοτικών πόρων
Από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην τότε ΕΟΚ για πολιτικούς λόγους, δηλαδή το 1981, μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει δεκάδες δισ. ευρώ στη χώρα υπό διάφορες μορφές, π.χ. ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), διαρθρωτικά προγράμματα κ.τ.λ.

Είναι όμως κοινώς παραδεκτό ότι το αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία ήταν συνήθως κατώτερο του αναμενομένου, αν και πολύ καλό για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που επωφελήθηκαν βγάζοντας πολλά λεφτά και κάνοντας μεγάλες περιουσίες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εισροές κοινοτικών κεφαλαίων δεν έδωσαν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, παρότι θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή αν η δημόσια διοίκηση ήταν πιο παραγωγική και αρκετοί ιδιώτες δεν επιδίωκαν την αρπαχτή.

Σήμερα, οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν τη μοναδική πηγή εισροής σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα που κατευθύνονται κυρίως σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, στη γεωργία κ.α.

Μετά τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν τον τρίτο σημαντικότερο μοχλό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Αν αφαιρεθούν οι αποδόσεις στην Ε.Ε., οι καθαρές εισροές κοινοτικών κονδυλίων κυμαίνονται συνήθως μεταξύ του 1% και του 3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Αν μάλιστα η χώρα μπορούσε να απορροφήσει ταχύτερα τα 20,2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία που της έχουν κατανεμηθεί για την περίοδο 2007-2013, οι καθαρές εισροές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου.

Το τελευταίο διευκολύνεται από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% για συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Εξυπακούεται ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόσβαση ούτε σε αυτά τα λεφτά του κοινοτικού προϋπολογισμού, ούτε σε εκείνα της επόμενης περιόδου 2014-2020 αν δεν ήταν μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί επισημαίνουν σωστά ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στις ευρωπαϊκές συνθήκες για αποπομπή χώρας-μέλους από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, ένα κράτος δεν μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη, πιθανώς εξωθούμενο από τα άλλα, και να παραμείνει στην Ε.Ε. χωρίς αναθεώρηση ή παραβίαση των υφιστάμενων Συνθηκών, αν πιστέψουμε τα συμπεράσματα συμποσίου για την ευρωζώνη, που διοργάνωσε η νομική εταιρεία Cleary Gottlieb παλαιότερα.

Η τελευταία ήταν σύμβουλος της ελληνικής κυβερνήσεως για το PSI.

Επομένως, οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη και δεν αλλάξουν οι Συνθήκες, γιατί θα τεθεί επίσης εκτός Ε.Ε., με βάση τα παραπάνω.

Ακόμη κι αν βρεθεί φόρμουλα παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., κάποιος θα έπρεπε να είναι αφελής να πιστέψει ότι οι επιπτώσεις στη ροή των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα δεν θα ήταν αρνητικές.

Κοινώς, οι εισροές μπορεί να μην πλησίαζαν το σημείο μηδέν, όμως σίγουρα θα περιορίζονταν με διαφόρους τρόπους.

Πολύ περισσότερο αν η έξοδος από το ευρώ συνοδευόταν από στάση πληρωμών της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η χώρα δεν θα πλήρωνε τοκοχρεολύσια και οι πιστωτές θα συνέχιζαν να την επιχορηγούν μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

Ίσως λοιπόν στους υπολογισμούς κόστους - οφέλους κάθε σεναρίου για την Ελλάδα, που πραγματοποιούν τα κομματικά επιτελεία, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τυχόν διακοπή ή τουλάχιστον περιορισμό των κοινοτικών πόρων αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ.

Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v