Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο «μπαμπούλες» και το άγνωστο κόστος!

Η χρεοκοπία και η μη καταβολή των δόσεων είναι πιο σοβαρά ζητήματα από αυτά που η ελληνική πολιτική αντιπαράθεση έχει επιτρέψει να κατανοήσει η πλατιά μάζα του κόσμου.

Οι δύο «μπαμπούλες» και το άγνωστο κόστος!
Από την άνοιξη του 2010 που ξεκίνησαν τα προβλήματα δανεισμού του δημοσίου μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει ακούσει τους κυβερνώντες να τον προειδοποιούν επανειλημμένα για τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και τη μη καταβολή της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να ακούει ο κόσμος για χρεοκοπία και για μη πληρωμή της επόμενης δόσης και να μη φοβάται, όπως πολύ σωστά επισημαίνει το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό γιατί ελάχιστοι εξήγησαν στον κόσμο δύο απλά πράγματα:

Πρώτον, η χρεοκοπία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, χωρίς να είναι όλες το ίδιο επώδυνες.
Η αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων που οδήγησε ουσιαστικά στο PSI, δηλαδή στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους στην Ιστορία και στο «κούρεμα» των ομολόγων στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ήταν μια μορφή χρεοκοπία.

Όμως, η συγκεκριμένη χρεοκοπία μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για τόκους του προϋπολογισμού, μετέφερε δεκάδες τοκοχρεολυσίων μετά το 2020 και περιόρισε κάπως το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και όχι τόσο όσο διαφημιζόταν.

Υπό αυτήν την έννοια, η οργανωμένη χρεοκοπία αυτής της μορφής είχε κάποια θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αν οι αγορές πείθονταν ότι το χρέος κατέστη φερέγγυο.

Από την άλλη πλευρά, η φωνή απελπισίας της Πολωνέζας κτηνοτρόφου στη Λειβαδιά προς τον κ. Βενιζέλο ήταν η περιγραφή μιας άλλης μορφής χρεοκοπίας.

Ήμουν 15 χρονών το 1981 όταν το πολωνικό κράτος πτώχευσε, είπε η ίδια. Μας πήρε 30 χρόνια να συνέλθουμε και δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω για δεύτερη φορά εδώ, συμπλήρωσε, κάνοντας έκκληση στον ελληνικό λαό και τονίζοντας ότι κανένας εκεί μέσα δεν ήξερε τι είναι χρεοκοπία.

Εκείνο λοιπόν που θα έπρεπε να προβληματίζει δεν είναι η χρεοκοπία αυτή καθεαυτήν, αλλά η άτακτη μορφή της, που μεταφράζεται σε ελλείψεις βασικών αγαθών, π.χ. πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα κ.τ.λ., σε πλιάτσικο, ανομία μεγάλης έκτασης και σε μαύρη αγορά.

Δεύτερον, η χώρα λάμβανε τις δόσεις επειδή η τρόικα έκανε τα στραβά μάτια για πολιτικούς λόγους στη μη τήρηση αρκετών δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει μέσω του μνημονίου Ι.
Η μοναδική φορά που η τρόικα έτριξε τα δόντια της και δεν απελευθέρωσε τη δόση στην ώρα της ήταν το περασμένο φθινόπωρο.

Η δόση επρόκειτο να δοθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά τελικά πληρώθηκε με καθυστέρηση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο λόγος ήταν η αναχώρηση της τρόικας στις αρχές του ίδιου μήνα μετά από πολιτική απόφαση των κ. Βενιζέλου - Παπανδρέου, που οδήγησε εν συνεχεία στο να παραδοθεί γη και ύδωρ (χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.τ.λ.) ώστε να την πείσουν να επιστρέψει.

Για να πληρωθούν οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις στο μεσοδιάστημα το κράτος χρησιμοποίησε τα έσοδα από την πώληση των αδειών φάσματος, της άδειας για επέκταση του μονοπωλίου και τα VLTs του ΟΠΑΠ.

Επίσης, ενέτεινε τη στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι οφειλές του δημοσίου προς τρίτους αφού ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Το κόστος της στάσης πληρωμών μετρούμενο σε εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις εργασίας, χαμένα έσοδα του δημοσίου κ.τ.λ. λόγω της καθυστέρησης της δόσης του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν είναι εύκολα υπολογίσισμο και ορατό.

Είναι λοιπόν επόμενο οι προειδοποιήσεις για τη μη πληρωμή της επόμενης δόσης να μη φοβίζουν τον κόσμο αφού δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη και το σημαντικό κόστος της στάσης πληρωμών τη μοναδική φορά που υπήρξε καθυστέρηση μηνών είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, λέει ο λαός. Είναι προφανές ότι αυτό δεν συμβαίνει εδώ.

Ο όρος χρεοκοπία και οι απειλές για τη μη πληρωμή της επόμενης δόσης έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για πολιτικές σκοπιμότητες παρά για τη διαφώτιση της πλατιάς μάζας του κόσμου.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v