Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα αθώα «θύματα» της ελληνικής τραγωδίας!

Θύματα του σεναρίου για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι οι πολίτες αλλά και οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους απ' έξω. Άλλος ένας λόγος να τελειώνουμε με αυτό.

Tα αθώα «θύματα» της ελληνικής τραγωδίας!
Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Coca Cola είναι, ως γνωστόν, μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.

Όμως, οι πωλήσεις της στη χώρα μας δεν ξεπερνούν το 10% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση.

Επομένως, οι οικονομικές επιδόσεις της δεν εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η μετοχή της έχει υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, π.χ. τις τραπεζικές.

Μια ματιά στη συμπεριφορά της μπορεί να πείσει αφού η μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον καταγράφει απώλειες της τάξης του 15% τις τελευταίες 30 μέρες, 11% τους τελευταίους 3 μήνες και 24,3% το τελευταίο 12μηνο.

Αντίθετα, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 20 υποχωρεί 27,5% τον τελευταίο μήνα, 35,5% το τελευταίο τρίμηνο και 65,6% το τελευταίο 12μηνο.

Όμως, η έξαρση της φημολογίας για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τον τίτλο, ο οποίος είναι διαπραγματεύσιμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κι αυτό γιατί είναι λογικό όσοι επενδυτές ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να δίνουν μικρότερο βάρος στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και στη συγκριτική αποτίμησή της με άλλες εταιρείες εμφιάλωσης Coca Cola και μεγαλύτερο βάρος στο ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό οι τελευταίοι να ρευστοποιούν μετοχές της εταιρείας, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να επαναπατρίσουν το προϊόν της ρευστοποίησης των μετοχών τους στο Χ.Α. αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

Είναι λογικό οι ανωτέρω εξελίξεις να προκαλούν προβληματισμό στο μάνατζμεντ της Coca Cola Τρία Έψιλον. Πολύ περισσότερο όταν οι βασικοί μέτοχοι- οικογένειες Λεβέντη και Δαυίδ- δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μέρισμα της εταιρείας.

Ως εκ τούτου, η επιχείρηση δεν μπορεί να μην έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της μετοχής από το Χ.Α. και της διαπραγμάτευσής της σε μεγάλο ξένο χρηματιστήριο σε περίπτωση όπου λάβει χώρα το απευκταίο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή.

Άλλωστε, η εταιρεία δίνει το "παρών" εδώ και χρόνια στην αμερικανική αγορά μέσω των ADRs.

Όπως δεν μπορεί να μην έχει εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης της έδρας της από την Ελλάδα στην Κύπρο, όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ μικρότεροι.

Πόσοι έχουν ξεχάσει ότι τέτοιο θέμα είχε τεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, την εποχή όπου συζητούνταν η επιβολή βαρύτερης φορολογίας στα αναψυκτικά και η υπερφορολόγηση των μερισμάτων.

Όμως, η Τρία Έψιλον δεν είναι η μοναδική εισηγμένη ελληνική εταιρεία με πολυεθνικό χαρακτήρα που πληρώνει το μάρμαρο του σεναρίου της δραχμής.

Η Velti, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, με έδρα την Αθήνα, και δραστηριοποιείται στις εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, είδε τη μετοχή της να βουλιάζει στα 7-7,5 δολάρια πρόσφατα από 12-13 δολάρια στα τέλη Απριλίου.

Άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα απέδωσε τη μεγάλη πτώση σε ρευστοποιήσεις θεσμικού ή θεσμικών επενδυτών, που ανησυχούσαν για τη σχέση της εταιρείας με την Ελλάδα εν μέσω σεναρίων για εγκατάλειψη του ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Velti ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες αύξηση 75% στα έσοδα του α΄ τριμήνου έναντι του αντίστοιχου περσινού, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 51,8 εκατ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. δολάρια από 1,3 εκατ. πέρυσι.

Είναι προφανές ότι η εταιρεία πληρώνει το τίμημα της σχέσης της με την Ελλάδα χρηματιστηριακά, παρότι οι πελάτες της βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πέσει θύματα της εντεινόμενης φημολογίας για επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Θα είναι τραγικό αν τέτοιες εταιρείες αναγκαστούν να αλλάξουν έδρα για να γλιτώσουν από το στίγμα της σχέσης τους με την Ελλάδα.

Θα είναι όμως προτιμότερο να απαντήσουμε εγκαίρως όλοι μαζί στο ερώτημα που θέτουν οι απέξω για επιστροφή στη δραχμή, πριν η προφητεία της δραχμής αυτοεπιβεβαιωθεί, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και για όλους.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v