Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μοίρα μας στα χέρια της Ευρώπης!

Ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προειδοποίησε ότι οι εταίροι μας επεξεργάζονται σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως, η υλοποίησή τους εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσεις ενός μέλους της τρόικας.

H μοίρα μας στα χέρια της Ευρώπης!
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν δίκιο όταν ισχυρίζονται ότι κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη γιατί δεν προβλέπεται από τις υφιστάμενες συνθήκες.

Όμως, λησμονούν συνήθως να επισημάνουν επίσης ότι οι εταίροι μπορούν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος σε χθεσινή συνέντευξή του στη Wall Street Journal επισήμανε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και οι εταίροι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

Όλοι κατανοούν ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι πιθανόν να σταματήσουν για ένα διάστημα την καταβολή των επόμενων δόσεων, τουλάχιστον εκείνων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, αν η τρόικα κρίνει ότι η χώρα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί αν η νέα κυβέρνηση εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την αναμόρφωση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Όμως, δεν αποκλείεται η χρηματοδότηση από το EFSF-ΔΝΤ για την πληρωμή τοκομεριδίων και την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν να συνεχιστεί για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, με την κλασική έννοια του όρου.

Αν και η διακοπή της επίσημης χρηματοδότησης θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα, αφού το κράτος δεν θα έχει αρκετά λεφτά να πληρώσει μέρος των μισθών στο δημόσιο, πιθανόν των συντάξεων και τρίτους, π.χ. προμηθευτές, δεν σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το δημόσιο θα μπορούσε να αντέξει τις συνέπειες, ακόμα κι αν άφηνε κάποιους εν μέρει απλήρωτους ή τους έδινε ομόλογα ή παρόμοια χρεόγραφα μαζί με τα ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η δόση του περσινού Σεπτέμβρη πληρώθηκε με καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2011, αλλά παρά το στρίμωγμα το κράτος ήταν συνεπές στις πληρωμές του προς τους περισσότερους, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να αντέξει τις συνέπειες αν η ΕΚΤ σταματούσε να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω των δικών της μηχανισμών repo με ενέχυρα υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης είτε απαγορεύοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) προς τις ντόπιες τράπεζες με ενέχυρα χαμηλότερης φερεγγυότητας.

Η τελευταία απόφαση απαιτεί τουλάχιστον τα 2/3 των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για να επικυρωθεί.

Εναλλακτικά, η ΤτΕ θα μπορούσε να αγνοήσει την απαίτηση της ΕΚΤ, συνεχίζοντας να δίνει ELA δάνεια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκλείσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο σύστημα πληρωμών Target 2, απαγορεύοντας τις πληρωμές σε ευρώ από και προς τις ελληνικές τράπεζες.

Εξυπακούεται ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραδοχή ότι τα ευρώ που είχαν δημιουργήσει τα δάνεια του ELA της ΤτΕ δεν ήταν πλέον ευρώ.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι η ΕΚΤ κρατά και το μαχαίρι και το πεπόνι για τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Όσο κι αν σωστά υποθέσει κανείς ότι μια τέτοιου είδους απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, η χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v