Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κολοτούμπα της Fitch, η Ελλάδα και η Lehman

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα μπορεί να έχει κάποια ομοιότητα με τη στάση του απέναντι στη Lehman Brothers. Όμως, πιο κουτό θα ήταν κάτι άλλο.

Η κολοτούμπα της Fitch, η Ελλάδα και η Lehman
Η χθεσινή κίνηση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings είναι αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε «για γέλια και για κλάματα».

Εξηγούμαστε για όσους έχουν ξεχάσει.

Στις 13 Μαρτίου, ο ανωτέρω οίκος αξιολόγησης είχε βγάλει ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιούσε την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε Β- από CCC.

H Fitch είχε επικαλεστεί την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και τη συνακόλουθη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ για να δικαιολογήσει την αναβάθμιση.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης της χώρας (κατά Μάαστριχτ) εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 332 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή μετά το PSI, από 356 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα αυξηθεί εκ νέου στα 339 δισ. ευρώ το 2013, για να υποχωρήσει στα 333 δισ. ευρώ το 2014 και να προσγειωθεί κάτω από τα 310 δισ. ευρώ ή 120% του προβλεπόμενου ΑΕΠ το 2020.

So much (που λένε οι Αγγλοσάξονες) για τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ που επικαλέστηκε η Fitch τον περασμένο Μάρτιο, γνωρίζοντας τις προβλέψεις του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Χθες, 17 Μαΐου, δηλαδή δύο μήνες αργότερα, οι φίλοι της Fitch στο Λονδίνο ανακοίνωσαν την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της ελληνικής δημοκρατίας σε CCC από Β-.

Οι ίδιοι δικαιολογούν την απόφαση επικαλούμενοι την αδυναμία εκλογής κυβέρνησης και τα υψηλά ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ως ένδειξη της έλλειψης λαϊκής και πολιτικής στήριξης του οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης.

Απείλησε μάλιστα ότι θα βάλει τις αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης στον προθάλαμο της υποβάθμισης, αν κρίνει πολύ πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η όλη ιστορία μας ξανάφερε στον νου το ιστορικό της αξιολόγησης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers από τη Fitch.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Fitch αξιολογούσε με Α+ το μακροπρόθεσμο χρέος της Lehman Brothers μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν έβγαλε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την υποβάθμισή της σε D (default)

Η κίνηση ήρθε μετά τη δήλωση της Lehman Brothers ότι βάραγε κανόνι.

Για να μην αδικήσουμε τη Fitch, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2008, είχε βάλει την επενδυτική τράπεζα στον προθάλαμο υποβάθμισης (watch negative).

Δεν έχουμε πρόθεση να ψέξουμε τη Fitch Ratings ή κάποιον άλλον οίκο αξιολόγησης. Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε πελάτες της και επομένως δεν πληρώνουμε τίποτα.

Όμως, αυτές οι αληλλοαναιρούμενες αποφάσεις της δεν τραυματίζουν μόνο την εικόνα της.

Δίνουν επίσης λαβή σε αρκετούς να σκεφθούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους Έλληνες για να λογικευθούν μετά τις δηλώσεις των κ. Μπαρόζο, Λαγκάρντ κ.ά.

Αν οι ανωτέρω έχουν δίκιο, τότε μάλλον λάθος κάνουν όσοι το εμπνεύστηκαν.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v