Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα του νέου γκουβέρνου

Ο πιθανός σχηματισμός κυβέρνησης με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη-ανοχή συνιστά ένα πρώτο, αλλά όχι αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τα δύσκολα ακολουθούν.

Το μετέωρο βήμα του νέου γκουβέρνου
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις δείχνουν ότι μάλλον θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που ήθελαν η χώρα να αποκτά κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά να πηγαίνει σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Έστω κι αν η κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων μπορεί να αποδειχθεί ευάλωτη στο πρώτο μείζον θέμα που αναπόφευκτα θα προκύψει.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας και της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την τρόικα και γενικότερα με τους εταίρους και δανειστές μας.

Όμως, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει αυτόματα την άποψη της αγοράς για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Δυστυχώς, η βασική υπόθεση εργασίας έχει αλλάξει προς το χειρότερο για την Ελλάδα αφού η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε διάφορα γκάλοπ, π.χ. Bloomberg, θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Η ανωτέρω υπόθεση βασίζεται στην εκτίμηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας είτε προέκυπτε τώρα είτε μετά από επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο θα είχε ως κύρια αποστολή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Σε αντίθεση με τους ελληνικούς πολιτικούς και τα περισσότερα ΜΜΕ, οι άνθρωποι της αγοράς δεν συμμερίζονται την άποψη ότι μπορεί να προκύψει κάποιος ικανοποιητικός συμβιβασμός από τις διαπραγματεύσεις.

To συμπέρασμα βασίζεται στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει προθυμία από την πλευρά της τρόικας για ουσιαστικές αλλαγές στους όρους του μνημονίου, πέραν κάποιων συμβολικών για λόγους στους οποίους αναφέρθηκε ο χθεσινός Dr. Money.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις στην αγορά θεωρούν πιο πιθανό ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας να καταρρεύσουν αργότερα εκτός απροόπτου, π.χ. πολιτική παρέμβαση Ολάντ, τους επόμενους μήνες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, υποστηρίζεται, η χρηματοδότηση της χώρας από το EFSF και το ΔΝΤ θα σταματήσει τελείως, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις κατά πόσον θα σταματήσει η ροή της έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προς τις εγχώριες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες πρέπει να ικανοποιούν κάποιον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να αντλούν ρευστότητα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό (ELA) της ΤτΕ.

Σημειωτέον ότι η παροχή της ανωτέρω έκτακτης ρευστότητας γίνεται κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ προς την ΤτΕ.

Αναμφισβήτητα, το κλείσιμο της κάνουλας των επίσημων δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σηματοδοτεί το περαιτέρω σφίξιμο του πιστωτικού κλοιού στην ελληνική οικονομία.

Όμως, το τέλος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμεί με το φιλί του θανάτου για την εθνική οικονομία και στην ουσία την εισαγωγή ενός άλλου νομίσματος.

Ασφαλώς, όλοι θα πρέπει να εύχονται το νέο βασικό σενάριο των αγορών για την Ελλάδα, που προβλέπει έξοδο από το ευρώ, να διαψευσθεί.

Όμως, με ευχολόγια δεν γίνεται δουλειά.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν ή την ανέχονται θα πρέπει να γνωρίζουν πώς σκέφτονται και αντιδρούν οι δανειστές μας αν θέλουν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Κυρίως όμως θα πρέπει να έχουν μια καλά δομημένη πρόταση οικονομικής πολιτικής, που θα συνδυάζει την προσκόλληση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη σταθεροποίηση και ανάταση, σε δεύτερη φάση, της ελληνικής οικονομίας.

Κι αν, ο μη γένοιτο, η επαναδιαπραγμάτευση δεν καρποφορήσει, θα πρέπει να έχουν εκπονήσει το σχέδιο Β.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v