Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα αγορών προς Έλληνες πολιτικούς!

Τα κόμματα μπορεί να διαβουλεύονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και κάποια να ευαγγελίζονται την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, όμως το μήνυμα των αγορών θα έπρεπε να τα προβληματίσει.

Μήνυμα αγορών προς Έλληνες πολιτικούς!
H κατάθεση της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Σαμαρά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια μέσα στην ίδια μέρα που την πήρε και οι νέες τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών και κομμάτων κατέδειξαν ότι ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ως εκ τούτου, οι χειρισμοί των πολιτικών αρχηγών που έλαβαν ή θα λάβουν τη διερευνητική εντολή, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας σήμερα, φαίνεται ότι αποβλέπουν κυρίως στην απόσειση των ευθυνών για την πρόκληση επαναληπτικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Φυσικά, όλες αυτές είναι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν ο ελληνικός λαός και οι ξένοι πιστωτές της χώρας.

Όμως, έχει επίσης σημασία πώς αντιδρούν οι αγορές απέναντι στα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα.

Η χθεσινή αντίδραση των αγορών θα έπρεπε να προβληματίσει όσους φιλοδοξούν να κυβερνήσουν πολύ.

Όχι τόσο επειδή το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέστη καθίζηση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 6,67%.

Ούτε επειδή αρκετός κόσμος άρχισε πάλι να ρωτά τους τραπεζίτες τι γίνεται και τι θα πρέπει να κάνει με τα λεφτά του.

Άλλωστε, η απόσυρση καταθέσεων ήταν μικρής κλίμακας χθες, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.

Όμως, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς τους το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές γύρισαν χθες σε θετικό έδαφος μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα.

Με τη νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στη Γαλλία να έχει προεξοφληθεί, οι αγορές έδειξαν να αδιαφορούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αυτό το γεγονός επιδέχεται δύο ερμηνείες:

Πρώτον, οι ξένες αγορές θεωρούν πιθανό ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα τα βρουν συμφωνώντας στον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή ερμηνεία από τη στιγμή που οι αναλύσεις γνωστών ξένων οίκων και τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ από την Αθήνα επισημαίνουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας ενώ τα οικονομικά δεδομένα είναι γνωστά.

Στους ενδιαφερομένους είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου μέσα στον Μάιο και είναι επομένως σημαντικό να λάβει τη δόση των 5,3 δισ. ευρώ ή τουλάχιστον 4,5 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ περίπου που δεν συμμετείχε στο PSI λήγει το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα, ενώ ένα άλλο ομόλογο ύψους 450 εκατ. ευρώ που υπόκειται σε ξένο δίκαιο και συμμετείχε στην αναδιάρθρωση λήγει προς τα μέσα Μαΐου.

Στους ξένους είναι επίσης γνωστό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν απειλητικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου αν η χώρα δεν λάβει την επόμενη δόση από το EFSF και το ΔΝΤ.

Δεύτερον, και πιο πιθανό, οι αγορές θεωρούν ότι τυχόν χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν συνιστά πλέον τόσο μεγάλη συστημική απειλή για την ευρωζώνη όσο στο παρελθόν, αν και είναι οικονομικά και πολιτικά απευκταία.

Ίσως επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη καταγράψει τη ζημία από τα ελληνικά ομόλογα και υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης χωρών όπως το ESM, το οποίο αναμένεται να μπει σε λειτουργία από το καλοκαίρι, και το EFSF, οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά τη δύναμη παρέμβασης της Ε.Ε. στις αγορές.

Αν η δεύτερη ερμηνεία είναι η σωστή, οι αγορές ουσιαστικά στέλνουν μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι η διαπραγματευτική της ισχύς στο θέμα της αναθεώρησης του μνημονίου ΙΙ είναι σχετικά μικρή.

Πιθανόν, περιορίζεται στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη που επιθυμεί ο κ. Ολάντ και στη χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του δεύτερου οικονομικού προγράμματος κατά έναν χρόνο.

Φυσικά, υπάρχει πλέον το προηγούμενο της συμφωνίας της Ρουμανίας με το ΔΝΤ, που δείχνει ότι η δημοσιονομική χαλάρωση μετά από διαπραγμάτευση είναι εφικτή.

Όμως, τα δημόσια οικονομικά της Ρουμανίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας υποχώρησε στο 4,9% του ΑΕΠ το 2011 από 6,9% το 2010 και 9% το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν χαμηλότερο από το 40% του ΑΕΠ την προηγούμενη χρονιά.

Φυσικά, στη βράση κολλάει το σίδερο.


Μια προσπάθεια για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις είναι θεμιτή, παρότι η χθεσινή στάση των αγορών απέναντι στο αποτέλεσμα-έκπληξη των ελληνικών εκλογών δείχνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v