Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καταθέτες πιέζουν τους πολιτικούς!

Οι οιωνοί για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης δεν είναι καλοί μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά και ταχύτερα για άλλο λόγο.

Οι καταθέτες πιέζουν τους πολιτικούς!
Τα περισσότερα κόμματα μπορεί να συμφωνούν ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη, αλλά οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών παραπέμπουν σε περίοδο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά μεγάλη ήττα για το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως για τη Ν.Δ. αλλά και μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή.

Δείχνει επίσης ότι οι κατακερματισμένες αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, αν και δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το υψηλό ποσοστό αποχής, που σε κάποιο σημείο αργά χθες το βράδυ ξεπερνούσε το 36%.

Όμως, ό,τι και να λένε οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι για την επόμενη μέρα, όλα δείχνουν αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, που θα τιμολογηθεί αναλόγως από τις αγορές και τους υπόλοιπους Έλληνες.

Γιατί πολύ απλά οι πιθανότητες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι πολλές με τα τωρινά δεδομένα και τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τους πρωταγωνιστές.

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών τον επόμενο μήνα ή μήνες δεν είναι καθόλου αμελητέο, παρότι κανένα κόμμα ή πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ότι τις προκάλεσε.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό για να το καταλάβει.

Επομένως, δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν ξεκινώντας από σήμερα παρατηρηθούν αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που γεννά το νέο πολιτικό σκηνικό.

Οι τελευταίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν πειστούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα υποχωρεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δει τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μειώνονται πάνω από 70 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ θα προστρέξουν σε βοήθεια, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα αν παραστεί ανάγκη. Ήδη έχουν παράσχει πάνω από 120 δισ. ευρώ με ενέχυρα.

Όμως, αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση γιατί αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ μέσω του ELA για ρευστότητα, ενώ παράλληλα περιορίζονται τα περιθώριά τους για δύο λόγους:

Πρώτον, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των στοιχείων του ενεργητικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγγυήσεις.

Δεύτερον, έχουν μειωθεί σημαντικά τα χρεόγραφα κ.τ.λ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο.

Φυσικά, όλο το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει άρδην αν σχηματιζόταν μια ισχυρή, βιώσιμη κυβέρνηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως, κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε μεγάλη αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και τα κόμματα δεν μας έχουν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσαν οι καταθέτες να αλλάξουν απόψεις στους πολιτικούς με τις πράξεις τους, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις είτε προς αυτήν την κατεύθυνση είτε προς την άλλη, των επαναληπτικών εκλογών τον επόμενο μήνα;

«Ποτέ μη λές ποτέ», σύμφωνα με μία αμερικανική ρήση.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v