Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίσαμε μια μάχη αλλά χάνουμε τον πόλεμο!

Μια ματιά χωρίς κρατικές διόπτρες στην εκτέλεση του κρατικού προυπολογισμού του 1ου τριμήνου δείχνει γιατί η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Κερδίσαμε μια μάχη αλλά χάνουμε τον πόλεμο!
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαβάσει κανείς τα νούμερα του κρατικού προυπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Αν είσαι αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών θα ήθελες να περάσεις προς τα έξω το μήνυμα ότι οι δαπάνες μειώνονται με εξαίρεση τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και να υπερτονίσεις την υστέρηση των 163 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα.

Από την στιγμή που η απόκλιση μεταξύ των πραγματοποιηθέντων εσόδων και δαπανών από τους τεθέντες στόχους του νέου οικονομικού προγράμματος είναι που μετρά για την τρόικα, η έμφαση στις ανωτέρω αποκλίσεις δικαιολογείται.

Όμως, ένας κοινός θνητός που έχει λίγες γνώσεις οικονομικών και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την πορεία των δημοσιονομικών, μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τα νούμερα του σχετικού πίνακα που ανήρτησε το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.

Ο κοινός θνητός θα κάνει μια σύγκριση των περσινών μεγεθών του κρατικού προυπολογισμού με τα φετινά για το 1ο τρίμηνο προκειμένου να βγάλει κάποια συμπεράσματα.

Αν το έκανε θα διαπίστωνε τα ακόλουθα.

Πρώτον, το κράτος εισέπραξε φέτος 12,8 δισ. ευρώ καθαρά έναντι 11,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Κοινώς, εισέπραξε 1,1 δισ. ευρώ παραπάνω παρότι η οικονομία συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Η εικόνα εξωραΐζεται κάπως αν λάβει κανείς υπόψη του την μεγάλη αύξηση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα τελευταία ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ φέτος έναντι μόλις 609 εκ. πέρυσι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτεί σχεδόν εξολοκλήρου (95%) διάφορα πρότζεκτ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εξηγεί πιθανώς την ανωτέρω θετική εξέλιξη.

Ακόμη κι έτσι, η αύξηση των εσόδων σε μια οικονομία που συρρικνώνεται με ρυθμό 5%-6% ετησίως συνιστά σημαντική μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο.

Δεύτερον, οι δαπάνες του κρατικού προυπολογισμού αυξήθηκαν στα 20,1 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 από 16,5 δισ. πέρυσι.

Θα ήταν όμως άδικο να μην συνυπολογίσει τις δαπάνες για τόκους που αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Χωρίς τους τόκους, οι δαπάνες είναι περίπου ίσα βάρκα, ίσα νερά.

Όμως, οι δαπάνες θα ήταν εκ νέου αυξημένες παρά τις σημαντικές μειώσεις που επιβλήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις αν δεν πετσοκόβονταν ακόμη μια φορά οι δαπάνες του ΠΔΕ κατά 189 εκ. ευρώ στα 488 εκ. ευρώ.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η συνολική συνεισφορά του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) στη βελτίωση του ισοζυγίου του κρατικού προυπολογισμού μέσω της αύξησης των εσόδων και περαιτέρω περικοπής των δαπανών πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο κοινός θνητός θα συμπέραινε λοιπόν ότι το ΠΔΕ «ευθύνεται» για την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του κρατικού προυπολογισμού στα 365 εκατ. ευρώ από 1.5 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2011.

Οντως, η συνεχιζόμενη μεταφορά πόρων μέσω φόρων και λοιπών κρατήσεων από τον ιδιωτικό τομέα που μετρά ήδη γύρω στο 1 εκατ. ανέργους στο δημόσιο σε συνδιασμό με την συρρίκνωση των δαπανών του ΠΔΕ μπορεί να κερδίσει μια μάχη, π.χ. την ομαλή εκτέλεση του προυπολογισμού του 1ου τριμήνου.

Όμως, δεν πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v