Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και γουρουνάκια στο Target 2!

H στέρηση ρευστότητας από μια οικονομία είναι ένας τρόπος για να επιβάλει κάποιος την πολιτική του και να μην πιουν οι δικοί του το πικρό ποτήρι. Οι τελευταίες κινήσεις εκεί παραπέμπουν.

Ελλάδα και γουρουνάκια στο Target 2!
Ήταν μια απόφαση που πολλοί ανέμεναν εδώ και καιρό.

Αναφερόμαστε στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ που θέλει η γερμανική κεντρική τράπεζα, γνωστή ως Buba ή Bundesbank, να μην αποδέχεται από τον Μάιο ως ενέχυρο ομόλογα τραπεζών εγγυημένα από κράτη που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Της διαρροής είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΕΚΤ την 23η Μαρτίου, που έδινε τη δυνατότητα στις 17 κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης να μην αποδέχονται ως εγγύηση τα ανωτέρω ομόλογα.

Αν οι διαδόσεις έχουν βάση, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας θα ακολουθήσει στα αχνάρια της Bundesbank. Η τελευταία πάντως διέψευσε το γεγονός με σημερινή της ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε δανείσει κάπου 500 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με εγγύηση κάθε μορφής χρεόγραφό τους και η αντίστοιχη της Ολλανδίας κάπου 75 δισ. ευρώ.

Όμως, τα ποσά θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερα σε αυτήν την περίπτωση γιατί αφορούν τραπεζικά ομόλογα που φέρουν κρατικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με την FAZ που επικαλείται το Euro2day, η Bundesbank σήμερα έχει λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ τέτοιων τίτλων και επομένως η επίπτωση δεν θα είναι αρχικά μεγάλη.

Πολύ περισσότερο αν οι τίτλοι γίνονται αποδεκτοί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωπεριφέρειας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Όμως, αυτό μπορεί να είναι κάλλιστα η αρχή μιας προσπάθειας για τον περιορισμό των ανισορροπιών που παρατηρούνται στον μηχανισμό Target 2 (Trans-European Real Time Gross Settlement Express Trasfer).

Το Target 2 είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης δανείζουν η μία στην άλλη.

Πρακτικά, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών με πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δανείζουν συνήθως μέσω της ΕΚΤ τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν ελλείμματα.

Κι αυτό γιατί οι συνήθεις μεταφορές ιδιωτικών κεφαλαίων από τις χώρες με πλεονάσματα σε αυτές με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν φθάνουν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.

Αν και το σωρευτικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία (PIIGS) έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δεν παρατηρείται ανάλογη μεταφορά ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τουναντίον, αυτό που παρατηρείται είναι η μεταφορά ιδιωτικών κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωπεριφέρειας σε χώρες του πυρήνα, π.χ. τη Γερμανία.

Υπό αυτήν την έννοια, η Bundesbank ανακυκλώνει κεφάλαια που έχουν έρθει στη Γερμανία από τον νότο πάλι πίσω, μέσω δανείων προς τις κεντρικές τράπεζες των ευάλωτων χωρών.

Παρότι το ποσό των δανείων είναι υποπολλαπλάσιο της ονομαστικής αξίας των τίτλων που δίνονται για ενέχυρο, η ιστορία δεν αρέσει καθόλου στην Bundesbank και πιθανόν σε λίγες ακόμη κεντρικές τράπεζες.

Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά αυξάνουν τον δανεισμό προς τις κεντρικές τράπεζες των αδύναμων χωρών μέσω της ΕΚΤ και από την άλλη διαπιστώνουν ότι μειώνεται σημαντικά ο δανεισμός τους προς τις εγχώριες επιχειρήσεις που θεωρούνται πιο φερέγγυες.

Τίθεται λοιπόν θέμα ποιότητας των απαιτήσεων που έχουν και των πιθανών κινδύνων, π.χ. μεγάλες ζημίες στα αποθεματικά τους, και γι’ αυτό επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις αδύναμες χώρες.

Είναι σαφές ότι από τη σκοπιά της Bundesbank και των συντασσομένων ο καλύτερος τρόπος για να εξομαλυνθούν οι ανισορροπίες στον μηχανισμό Target 2 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν ο ιδιωτικός τομέας σε χώρες όπως η Γερμανία να μεταφέρει κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία κ.α.

Όμως, το δεύτερο μοιάζει πολύ δύσκολο για τους επόμενους μήνες και ίσως παραπάνω.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πίεση για περιοριστικές πολιτικές ώστε να μειωθεί μέσω αυτών το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να περιοριστούν τα δάνεια της Bundesbank προς τις άλλες κεντρικές τράπεζες του νότου θα βαίνει αυξανόμενη.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v