Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι του μαύρου χρυσού!

Η αύξηση της τιμής του αργού λόγω γεωπολιτικού ρίσκου δεν είναι καλός οιωνός για τις χώρες που το εισάγουν. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τους επενδυτές οι οποίοι επικεντρώνονται εκεί που πρέπει.

Στο κυνήγι του μαύρου χρυσού!
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Ναΐμι δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της κατά 25% για να συγκρατήσει τις τιμές του "μαύρου χρυσού".

Όμως, μερικοί δεν ξεχνούν ότι χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο περίμενε η αγορά ώστε η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της την τελευταία φορά όπου το επιχείρησε.

Με την τιμή του μπρεντ πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι και το γεωπολιτικό ρίσκο σε έξαρση, το πετρέλαιο έχει αρχίσει να ξεπροβάλει ως ίση και πιθανόν μεγαλύτερη απειλή από την κρίση χρέους της ευρωζώνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ιράν και τα 3,5 εκατ. βαρέλια που παράγει ημερησίως, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. τα εξάγει. Στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κατευθύνονται 600 χιλ. τόνοι ιρανικού αργού.

Οι εκτιμήσεις θέλουν η Σαουδική Αραβία να παράγει 9,75 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, με δυνατότητα να φθάσει τα 11-12 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το ΙΕΑ.

Είναι προφανές ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντικαταστήσει τα 600 χιλ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου που εισρέουν στην Ε.Ε. ημερησίως αν η τελευταία προχωρήσει τελικά σε πλήρες εμπάργκο εναντίον του Ιράν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειωτέον ότι η Societe Generale είχε προβλέψει σε παλαιότερη έκθεσή της ότι η τιμή του μπρεντ θα κυμαινόταν στα 125 - 150 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση πλήρους ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η τιμή θα σκαρφάλωνε στα 150-200 δολάρια αν το Ιράν έκλεινε τα στενά του Χορμούζ από όπου διακινούνται 15 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.

Δεν είναι όμως πιθανό να γίνει πραγματικότητα το δεύτερο σενάριο γιατί θα προκαλέσει την άμεση επέμβαση του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, οπότε λογικά το Ιράν δεν θα το προκαλέσει.

Το γεωπολιτικό ρίσκο δεν περιορίζεται φυσικά στο Ιράν, όπου ένα χτύπημα των Ισραηλινών ή και των αμερικανικών δυνάμεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Επεκτείνεται στο Ιράκ, στη Νιγηρία και ατη Λιβύη, εκτός των άλλων.

Σημειωτέον ότι το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται σήμερα από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

Ακόμη κι αν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν τη δυνατότητα αύξησης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2,25-2,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, αναπληρώνοντας μέρος των εξαγωγών άλλων χωρών, π.χ. του Ιράν, το πρόβλημα δεν λύνεται.

Κι αυτό γιατί η αγορά θα κατανοήσει ότι μειώθηκε ακόμη περισσότερο η διαθέσιμη παραγωγική δυνατότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τη διαθέσιμη παραγωγική δυνατότητα (spare capacity) σε 3-3,5 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.

Αν οι αγορές διαπιστώσουν ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες αυξάνουν την παραγωγή, ίσως ανησυχήσουν περισσότερο γιατί θα μειωθεί η διαθέσιμη παραγωγική δυνατότητα.

Κοινώς, η εκτίμηση της αγοράς για τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι πιο σημαντική από την αύξηση αυτή καθεαυτήν.

Σε αυτό έχει παίξει ρόλο ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί στα 74 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται πλέον λιγότερο από τις ΗΠΑ, όπως στο παρελθόν, καθώς η κατανάλωση σε πολυπληθείς χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει οι οικονομίες των δυτικών χωρών να βρεθούν στη δίνη βαθιάς ύφεσης όπως το 2008 για να μειωθεί αρκετά η ζήτηση για πετρέλαιο και να πέσει σημαντικά η τιμή του.

Κοινώς, η πλευρά της παραγωγής και ειδικότερα των εκτιμήσεων για τη διαθέσιμη παραγωγική δυνατότητα παίζει πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του "μαύρου χρυσού".

Αν λοιπόν δεν υπάρξει μεγάλη ύφεση στις δυτικές οικονομίες η και στις μεγάλες αναδυόμενες χώρες, οι προοπτικές για την τιμή του πετρελαίου δεν διαγράφονται καθόλου άσχημες, παρά τα υψηλά επίπεδα των σημερινών τιμών.

Όμως, η μεταβλητότητα των τιμών θα είναι λογικά υψηλή.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v