Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ισορροπιστής Παπαδήμος και η 29η Απριλίου

Κάπου 40 μέρες απομένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα σημάνουν πιθανόν το τέλος της πρωθυπουργίας Παπαδήμου. Όμως, υποστηρικτές και επικριτές του διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους.

O ισορροπιστής Παπαδήμος και η 29η Απριλίου
Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, τότε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τη γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Δεν ασπάζονται όλοι αυτήν τη θετική άποψη για τον πρωθυπουργό.

Τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού συστήματος υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποδεχόμενος χωρίς αντιρρήσεις τις θέσεις της Γερμανίας και των άλλων γερακιών της Ε.Ε.

Μερικοί τον κατηγορούν ότι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν παρενέβη για να βελτιωθεί η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της χώρας, ενώ του χρεώνουν ότι επί των ημερών του διογκώθηκε το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας.

Φυσικά, η ΤτΕ δεν είχε καμία δικαιοδοσία επί της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, όπως λεγόταν τότε, και δεν μπορούσε να ασκεί κανέναν έλεγχο επί των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών, που συγκέντρωναν τα περισσότερα πρωτογενή στατιστικά στοιχεία.

Κάποιοι έχουν φθάσει στο σημείο να τον συνδέσουν με το swap της Goldman Sachs, παρότι το θέμα το χειριζόταν αποκλειστικά ο ΟΔΔΗΧ και ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου της ΕΚΤ το 2002, μετακομίζοντας στη Φρανκφούρτη.

Οι επικριτές του αναφέρουν επίσης ότι ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ήταν στη σκιά του κ. Τρισέ και δεν άφησε πίσω του κάποιο σημαντικό έργο για το οποίο τον θυμούνται στη Φρανκφούρτη.

Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι στον ακαδημαϊκό χώρο από τον οποίο προέρχεται που υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει να επιδείξει πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (journals).

Τέτοιες δημοσιεύσεις στον ακαδημαϊκό χώρο θεωρούνται σαν τα γαλόνια στον στρατό.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει πολλά να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα, αν και μέντοράς του στο Ph.D ήταν ο Φράνκο Μοντιγκλιάνι, μια μεγάλη μορφή της χρηματοοικονομικής παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν άδικο να μην επισημανθεί ότι από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα ασχολείται περισσότερο με τη χάραξη πολιτικής και δεν διέθετε τον απαιτούμενο χρόνο για έρευνα και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στον σημερινό πρωθυπουργό ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, που γνωρίζει πολύ καλά οικονομικά και βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας.

Το γεγονός ότι ταυτίζει το συμφέρον της χώρας με την παραμονή στο ευρώ εξηγεί, πιστεύουμε, τη στάση του σε διάφορα θέματα και τον κάνει να μοιάζει στα μάτια μιας μερίδας του κόσμου με εκφραστή των γερμανικών θέσεων.

Φυσικά, κάνει λάθη.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στους FT, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι έχουμε διανύσει παραπάνω από το μισό του δρόμου για την οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, όσοι είχαν παρακολουθήσει την παρέμβασή του σε ημερίδα για την ελληνική οικονομία που είχε γίνει το 2010 στην Αθήνα, παρουσία του τότε υπουργού οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, κ. Ορφανίδη, θα τον είχαν ακούσει να προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη από το 2012.

Ακόμη πιο πρόσφατα, ο ίδιος, πριν αναλάβει πρωθυπουργός, είχε ταχθεί εναντίον του PSI Plus δημοσίως, συντασσόμενος με τη στάση της ΕΚΤ.

Ως πρωθυπουργός υλοποίησε το PSI Plus και σήμερα πλέον το υπερασπίζεται.

Είναι γνωστό ότι ο σημερινός πρωθυπουργός απεχθάνεται τις διαμάχες και τις συγκρούσεις και κατά πάγια τακτική προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφορετικών τάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποδέχθηκε να ηγηθεί ενός πολυμελούς κυβερνητικού σχήματος, παρότι δεν ήταν λειτουργικό και ελάχιστες επιλογές προσώπων ήταν δικές του.

Ο ίδιος θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα όταν βλέπει σε πρόσφατα γκάλοπ της κοινής γνώμης τις αρνητικές γνώμες γι’ αυτόν να ξεπερνούν πλέον τις θετικές.

Σύμφωνα με κάποιους, αυτό ίσως τον κάνει να θέλει να απεμπλακεί σύντομα, πηγαίνοντας κόντρα σε καλά κρυμμένες προσωπικές φιλοδοξίες.

Όμως, ο κ. Παπαδήμος είναι πεπεισμένος ότι κάνει το σωστό για τη χώρα.

Φυσικά, η Ιστορία και το αποτέλεσμα θα κρίνουν αν ο ισορροπιστής κ. Παπαδήμος ήταν το σωστό πρόσωπο στην κατάλληλη θέση για τη χώρα στους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι τις 29 Απριλίου.

Ευχή όλων θα πρέπει να είναι όλα να πάνε καλά. Άλλωστε, ποιος ξέρει.

Ο κ. Παπαδήμος ίσως συνεχίσει να μας απασχολεί, όντως, από άλλο μετερίζι.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v