Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανικά statistics και ελληνικές κόντρες!

Η ΝΔ μπορεί να ετοιμάζει εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να λένε muchas gracias στους δύο ΠΑΠ.

Ισπανικά statistics και ελληνικές κόντρες!
Η κόντρα του πρώην γενικού γραμματέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Κοντοπυράκη και του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα του 2009 ξαναφούντωσε το Σαββατοκύριακο.

Οι θέσεις που προέβαλλαν για να υποστηρίξουν την άποψή τους δεν είναι πρωτότυπες υπό την έννοια ότι τις έχουν επαναδιατυπώσει στο παρελθόν και ως εκ τούτου δεν ήταν άγνωστες σε όσους έχουν παρακολουθήσει το θέμα.

Για την ιστορία, ο κ. Κοντοπυράκης κατηγόρησε τον πρώην τσάρο της οικονομίας ότι η διεύρυνση του ελλείμματος του 2009 ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση.

Ο δεύτερος κατηγόρησε τον πρώτο ότι η πρώην στατιστική υπηρεσία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, διαβιβάζοντας ψευδή στοιχεία στη Eurostat.

H επαναφορά του θέματος των greek statistics έδωσε επίσης την ευκαιρία στο κόμμα της Ν.Δ. να υπενθυμίσει ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πώς η χώρα έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές για να καταλήξει στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε σήμερα με το θέμα των greek statistics, που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο όνομα και στην αξιοπιστία της χώρας, των επιχειρήσεων και των κατοίκων της στο εξωτερικό.

Αντίθετα, θα ασχοληθούμε λίγο με το θέμα των spanish statistics, το οποίο λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν θέλει να αγγίξει.

Ως γνωστόν, η δεξιά κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι κέρδισε πέρυσι το φθινόπωρο τις εκλογές στην Ισπανία με μεγάλη διαφορά από το σοσιαλιστικό κόμμα.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης ήταν να αναθεωρήσει προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 στο 8,5% του ΑΕΠ από 6% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αρκετοί στην Ε.Ε. και στην ισπανική αντιπολίτευση θεωρούν ή υποψιάζονται πως η κυβέρνηση του κ. Ραχόι διόγκωσε το έλλειμμα του 2011 αφενός για να ρίξει το βάρος των μέτρων λιτότητας στην προκάτοχή της και αφετέρου για να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα και να πάρει τα εύσημα το 2012.

Αν αυτό σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα, έχετε δίκιο. Φαίνεται ότι δεν έχουμε το μονοπώλιο σε τέτοια θέματα.

Όμως, ο κ. Ραχόι πήγε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας μονόπλευρα μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι η Ισπανία στοχεύει να μειώσει το φετινό έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ.

Εμφανίστηκε λοιπόν να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα ίσο με 4,4% του ΑΕΠ.

Για να σώσουν τα προσχήματα, αφού η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη υποβόσκει, οι άλλες χώρες πιέζουν για μείωση του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, λησμονώντας το 4,4%.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη νέα μαλακότερη θέση της Ε.Ε.

Αφενός υπενθύμισαν ότι η Ισπανία εξακολουθεί να στοχεύει σε έλλειμμα ίσο με 3% του ΑΕΠ το 2013 και αφετέρου παρέπεμψαν στην ύφεση της ισπανικής οικονομίας που είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος για έλλειμμα ίσο με 3% το 2013 είναι ανέφικτος αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, που θα μοιάζουν με εκείνα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, βυθίζοντας την οικονομία.

Φυσικά, οι κύριοι της Ε.Ε. και της Γερμανίας τα γνωρίζουν όλα αυτά.

Όμως, προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την ισπανική κυβέρνηση και για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση στην αγορά ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών, που θα ανέβαζε τα spreads στην ευρωπεριφέρεια και θα έκανε τη ζωή όλων δυσκολότερη.

Ούτε φυσικά η ισπανική κυβέρνηση θα έδειχνε τόση αδιαφορία απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αν δεν γνώριζε ότι την έπαιρνε.

Κι όλα αυτά χάρη κυρίως στην Ελλάδα και στα greek statistics.

Γι’ αυτό τουλάχιστον η Ελλάδα αξίζει ένα muchas gracias αφού κανένας στη Eurostat ή αλλού δεν θέλει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ξεσκονίζοντας τα βιβλία άλλων χωρών.

Η Ελλάδα είναι όντως μοναδική περίπτωση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v