Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aυτό το swap γιατί δεν το «κουρεύετε»;

Με τις εξαιρέσεις από το PSI που δίνει η Ελλάδα, το δημόσιο χρέος θα έχει περισσότερες τρύπες κι από ελβετικό τυρί. Ο Titlos της Εθνικής που «στεγάζει» το swap της Goldman Sachs το αποδεικνύει.

Aυτό το swap γιατί δεν το «κουρεύετε»;
H ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από μελοδράματα με happy end.

Η ανωτέρω διαπίστωση εξηγεί εν μέρει γιατί είμαστε αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση του PSI κατά τον ίδιο τρόπο που ήμασταν βέβαιοι από τις αρχές Ιανουαρίου για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Ίσως κάνουμε λάθος, εφησυχάζοντας, αλλά αυτό θα φανεί σύντομα.

Εκείνο που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η ιστορία με το περιβόητο swap που σύναψε η Ελλάδα με την Goldman Sachs στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Το χθεσινό στόρι του πρακτορείου Bloomberg επανέφερε το swap στο προσκήνιο και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο χρέος της, «κουρεύοντας» τους ιδιώτες πιστωτές της.

Οι απόψεις των κ. Σαρδελή και Παπανικολάου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ τις περιόδους 1999-2004 και 2004-Φεβρουάριος του 2010 αντίστοιχα, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι κρίμα που δεν φιλοξενήθηκαν οι απόψεις κι άλλων που είτε συμμετείχαν στο ντιλ είτε επωφελήθηκαν προσωπικά και υλικά από αυτό.

Αναφερόμαστε στην Άντι Λουντιάδη, την Ελληνίδα στέλεχος της Goldman Sachs που είχε το γενικό πρόσταγμα στις τότε συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, και ασφαλώς στον Lloyd C. Blankfein, τον τότε επικεφαλής της μονάδας στο Λονδίνο και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής τράπεζας.

Τα μεγάλα έσοδα που αποκόμισε η μονάδα της Goldman Sachs στο Λονδίνο λόγω του ελληνικού swap μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναρρίχηση του κ. Blankfein στην ηγεσία της τράπεζας.

Kάτι που ίσως ο τελευταίος είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν έλεγε σε ελληνικής καταγωγής άτομα που συνάντησε σε ασανσέρ κτιρίου της Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 2010 ότι «αγαπώ την Ελλάδα» κι έχω επισκεφθεί την Ελλάδα.

Αυτές οι ατάκες φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν με την επόμενη που φέρεται να τους είπε. Κοινώς, ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ελλάδα ήταν να πάει στο ΔΝΤ.

Εξυπακούεται ότι υπάρχουν κι άλλοι, όπως η τότε νεαρά Ελληνίδα που συμμετείχε στην ομάδα της επιθετικής και ενίοτε νευρικής κ.Λουντιάδη που ένα-ενάμιση χρόνο αργότερα περίπου πήρε μεταγραφή για τη Morgan Stanley με υψηλές αποδοχές, καθότι πολλοί ήθελαν να μάθουν για το swap της Goldman με την Ελληνική Δημοκρατία.

Οι προσπάθειες της Goldman Sachs να βγάλει το επικερδές για την ίδια swap από τα βιβλία της λόγω πιστωτικού κινδύνου (εικάζεται) σε συνδυασμό με την επιθυμία του δημοσίου να μπει ένα τέλος στην αιμορραγία οδήγησαν στη μεταφορά του swap αξίας 5,1 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Στη μοναδική που θα μπορούσε να σηκώσει τόσο μεγάλο ελληνικό ρίσκο στα βιβλία της.

Στις αρχές του 2009, η Εθνική σε συνεργασία με την Goldman Sachs έφτιαξε το όχημα ειδικού σκοπού με το όνομα Titlos Plc.

Το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε για την τιτλοποίηση του swap καθώς εξέδωσε τίτλους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και πλέον, που επαναγόρασε η Εθνική Τράπεζα.

Η τελευταία χρησιμοποίησε τους συγκεκριμένους τίτλους του οχήματος Titlos ως εγγύηση για τον δανεισμό της από την ΕΚΤ.

Αναμφισβήτητα, το swap δεν είναι ομόλογο, αλλά ένα δομημένο προϊόν.

Υπάρχουν λοιπόν λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος για την εξαίρεσή του από το «κούρεμα» του PSI.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου.

Υπό αυτήν την έννοια, το «κούρεμα» του περιβόητου swap της Goldman Sachs με το δημόσιο θα ήταν μια σωστή κίνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε βάθος χρόνου, ακόμα κι αν δημιουργούσε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για την Εθνική.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v