Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύντροφοι τραπεζίτες, μην ανησυχείτε!

Αρκετοί τραπεζίτες φαίνεται να ανησυχούν για την ευτυχή έκβαση του PSI, αλλά έχουν άδικο. Γι’ αυτό που θα έπρεπε να ανησυχούν είναι κάτι άλλο: η περίοδος μετά το PSI.

Σύντροφοι τραπεζίτες, μην ανησυχείτε!
Τα μηνύματα που φθάνουν από διάφορες γωνιές του τραπεζικού συστήματος είναι τα ίδια.

Στελέχη του χώρου ανησυχούν για την κατάληξη της πρότασης της κυβέρνησης προς τους κατόχους επιλεγμένων σειρών ελληνικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011.

Για όποιον είχε την ευκαιρία να γνωρίζει τι έσουρναν στο PSI τον περασμένο Νοέμβριο, η αλλαγή στάσης θα εξέπληττε αν φυσικά αγνοούσε μια σημαντική παράμετρο:

Τη μη ύπαρξη συμφωνίας με την τρόικα
για την αποφυγή της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών εκείνη την περίοδο σε περίπτωση όπου το PSI υλοποιούνταν.

Το ίδιο δεν ισχύει πλέον.

Γνωρίζοντας τι εστί ελληνικό δημόσιο από πρώτο χέρι και με διάφορους Έλληνες επισήμους να παρακινούν προς την ίδια κατεύθυνση, η τρόικα βρήκε τον τρόπο να δώσει την ευκαιρία στους υφιστάμενους μετόχους να ξαναγίνουν κυρίαρχοι σε λίγα χρόνια βάζοντας κάποια λεφτά για τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας αυτήν την περίοδο.

Επομένως, η άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών συνδέεται σήμερα με τη μη υλοποίηση του PSI, αφού θα σημάνει τη χρεοκοπία της χώρας υπό τη μορφή στάσης πληρωμών προς τους πιστωτές της.

Όμως, ταπεινή μας άποψη είναι ότι οι ανησυχίες των τραπεζιτών δεν δικαιολογούνται με βάση τη δομή της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI, και σίγουρα δεν προέρχονται για όλους από προσωπικό όφελος.

Η σχετική πρόταση είναι αρκετά περίπλοκη για τους μη μυημένους στα νομικά, αλλά και ξεκάθαρη στα βασικά σημεία.

Το επίμαχο σημείο που αναπαράγεται περισσότερο από κάθε άλλο στον Τύπο και φαίνεται ότι ανησυχεί τους τραπεζίτες -κοινώς η συμμετοχή θα πρέπει να ανέλθει στο 75% τουλάχιστον για να ολοκληρωθεί το PSI- δεν θα έπρεπε να φοβίζει, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Οι λόγοι είναι απλοί.

Κατ’ αρχάς, το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία του PSI δεν προσδιορίζεται μόνο από εκείνους που θα απαντήσουν θετικά, προσφέροντας τα ομόλογά τους για ανταλλαγή με τα νέα, αλλά και για όσους θα απαντήσουν αρνητικά στην πρόσκληση.

Δεν θα συμμετάσχουν όσοι ομολογιούχοι αγνοήσουν την πρόσκληση.

Η στήλη έτσι το διαβάζει, και νομίζει ότι δεν πέφτει έξω.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η συμμετοχή υπολείπεται του 75%, π.χ. αγγίζει το 60% ή ομόλογα ονομαστικής αξίας 123,3 δισ. ευρώ, η σχεδόν βέβαιη ενεργοποίηση των CACs (ρητρών συλλογικής δράσης) από την ελληνική πλευρά θα ανεβάσει το ποσοστό πάνω από το 80%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μας είναι δύσκολο να σκεφθούμε ότι η Γερμανία θα βάλει σε κίνδυνο το PSI και το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο της Ελλάδας που έχει περάσει από 40 κύματα επειδή δεν επιθυμεί την ενεργοποίηση των CACs.

Όσον αφορά την εισαγωγή των CACs στα ομόλογα υπό ελληνικό νόμο, όσο χαμηλότερη η συμμετοχή -άνω του 50% πάντως- τόσο το καλύτερο αφού οι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικές, ταμεία και οι «φίλιες» ευρωπαϊκές νομικές οντότητες κατέχουν ομόλογα άνω των 80 δισ. ευρώ.

Είναι βέβαια μια διαδικασία για γερά νεύρα και σίγουρα «μη εθελοντική», αλλά δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίζει τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα.

Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι κινδυνεύει η υλοποίηση του PSI Plus, για την οποία ανησυχούν όλο και περισσότερο αρκετά τραπεζικά στελέχη όσο περνάνε οι μέρες.

Οι τραπεζίτες θα έπρεπε να ανησυχούν όμως για κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Tι είναι;

Μα φυσικά το ενδεχόμενο να μην εξαφανιστεί το φάντασμα της δραχμής.

Όσο μικρότερη αποδειχθεί η μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά το PSI σε σχέση με τον θεωρητικό στόχο των 100 δισ. ευρώ περίπου, τόσο πιο έντονη θα είναι η παρουσία του φαντάσματος, υπονομεύοντας την ψυχολογία και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι γνωστά ξένα ινστιτούτα και αναλυτές δεν περιμένουν καν την ολοκλήρωση του PSI, αλλά προβλέπουν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους την επόμενη χρονιά, δεν είναι ενθαρρυντικό.

Αφενός γιατί το συμπέρασμά τους βασίζεται σε ορισμένες ευλογοφανείς υποθέσεις και αφετέρου γιατί συμβάλλει στη δημιουργία μιας αντίληψης στην ευρύτερη αγορά που μπορεί να εδραιωθεί.

Υπό αυτήν την έννοια, ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο τους τραπεζίτες η περίοδος μετά την ολοκλήρωση του PSI και λιγότερο η ολοκλήρωσή του.

Αδιάψευστο κριτήριο;

Το επίπεδο των αποδόσεων των νέων ελληνικών ομολόγων μετά το PSI.

Οι περισσότεροι βλέπουν την απόδοση να υποχωρεί μεταξύ του 10% και του 15% στη 10ετία.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v