Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Στην πρίζα χωρίς έλεος!

Η καθυστέρηση στην έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στους πιστωτές να δείξουν ότι έχουν τόση εμπιστοσύνη στους έλληνες πολιτικούς όση και οι πολίτες.

Ελλάδα: Στην πρίζα χωρίς έλεος!
Η ιστορία με την διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα είχε το προβλεπόμενο μελοδραματικό αλλά ευτυχές τέλος.

Όμως, η καθυστέρηση στην έγκριση του προγράμματος, ακόμη κι αν δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά αφού οι τροικανοί φέρονται να ζητούσαν νέα μέτρα συνεχώς ενίσχυσε κάποια στερεότυπα για τους έλληνες και ειδικότερα τους πολιτικούς μας σε ευρωπαϊκούς κύκλους.

Η μη λήψη τελικής απόφασης για το ελληνικό πρόγραμμα στο χθεσινό Eurogroup είναι ενδεικτική.

Το ίδιο δείχνει η δήλωση του Τόμας Στέφεν, υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γερμανίας στο Reuters, ότι η Ελλάδα «ενίοτε δεν βρίσκεται στο επίπεδο που αντιστοιχεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα.»

Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ορισμένοι εταίροι και πιστωτές, όπως οι γερμανοί, θα μας πιέζουν όσο θέλουν και ενίοτε θα μας ταπεινώνουν για παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών του Νότου.

Σ’ αυτή την φάση, οι έλληνες πολιτικοί και πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να σηκώσουν το φορτίο που συνεπάγεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αν κρίνουμε από την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, οι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται με ποσοστό 70% υπέρ του ευρώ ενώ μόλις το 15% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Επομένως, οι πολίτες τάσσονται υπέρ του ευρώ σ’ αυτή τουλάχιστον την φάση.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες τάσσονται κατά του Μνημονίου σε ποσοστό 90% και άνω γιατί προφανώς καταλογίζουν σ’ αυτό τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης.

Μόλις χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι η ανεργία υπερέβη το 20% τον περασμένο Νοέμβριο με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να ξεπεράσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Το γεγονός ότι οι πολίτες είναι υπέρ του ευρώ αλλά εναντίον του Μνημονίου συνιστά αντίφαση με μια πρώτη ματιά.

Κι αυτό γιατί οι πιστωτές ζητάνε την εφαρμογή του Μνημονίου για τα δάνεια στήριξης που βοηθάνε να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη.

Φυσικά, σε μεγάλο βαθμό, η αντίφαση είναι δημιούργημα αφενός του προβληματικού σχεδιασμού του Μνημονίου και αφετέρου της μη υλοποίησης των περισσότερων μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε από ελληνικής πλευράς.

Από την δική σκοπιά τους, η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτικών δείχνει να επιλέγει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δυστυχώς, οι ίδιοι δεν θεωρούνται αξιόπιστοι στο εξωτερικό.

Στα μάτια κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων θεωρούνται συνώνυμο των απατεώνων όσο σκληρό κι αν ακούγεται και φυσικά άδικο για μερικούς εξ’ αυτών.

Η συμπεριφορά των περισσότερων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι μόνο έχει εξοργίσει τους πιστωτές γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να βγάλουν άκρη μαζί τους αφού «άλλα λένε κι άλλα κάνουν».

Ορισμένοι, το έχουν αναγάγει σε πολιτισμικό θέμα όπως υποκρύπτει η δήλωση του γερμανού υφυπουργού οικονομικών κ.Στέφεν.

Υπο αυτές τις συνθήκες, οι έλληνες πολιτικοί και ιδίως εκείνοι που διαπραγματεύονται με την τρόικα θα πρέπει να κατανοήσουν κάτι απλό.

Τι μας παίρνει και τι δεν μας παίρνει να κάνουμε εφόσον επιθυμούμε την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η χθεσινή ομιλία του κ.Σαμαρά με την οποία ζήτησε εκλογές συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Είτε την έγραψε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είτε κάποιος άλλος, η ομιλία απευθύνθηκε στο ελληνικό ακροατήριο χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη ότι ήταν επόμενο να αναπαραχθεί στο εξωτερικό.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που μερικοί στο εξωτερικό στάθηκαν στη παράγραφο της ομιλίας του κ.Σαμαρά που αμφισβητείτο, υπο μορφή ερωτήματος, η ορθότητα της υφεσιακής πολιτικής του νέου οικονομικού προγράμματος.

Ούτε ότι πάτησαν εκεί να αμφισβητήσουν την δέσμευση του ιδίου στην υλοποίηση του νέου οικονομικού προγράμματος.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει κοινό παρονομαστή.

Μεγαλύτερη πίεση χωρίς έλεος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από τους πιστωτές.


Dr. Money



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v