Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Οικονομία: It’s the politics, stupid!

Η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα αποτελεί ένα τεστ για τα πολιτικά πρόσωπα. Ιδίως, αν κάποιος θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρα είναι πρώτιστα πολιτικό και κατόπιν οικονομικό.

Ελληνική Οικονομία: It’s the politics, stupid!
Όταν ήμουν φοιτητής είχα πάρει ένα μάθημα που αναφερόταν στην πολιτική αγωγή η κάτι παρόμοιο.

Η καθηγήτρια, μια αφρο-αμερικανίδα, μας είχε επισημάνει κάτι σ’ εκείνη την τάξη που μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ώστε ποτέ δεν το ξέχασα.

Στην πολιτική υπάρχουν δυο ειδών ηγέτες μας είχε τονίσει.

Από την μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που αφουγκράζονται τον λαό και προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ασχέτως αν οι ίδιοι διαφωνούν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που αφουγκράζονται μεν τον λαό αλλά δεν διστάζουν να ηγηθούν πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αν πιστεύουν ότι αυτό είναι το καλύτερο για εκείνον μεσομακροπρόθεσμα.

Νομίζουμε ότι οποιοσδήποτε τρίτος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή τους τελευταίους μήνες και χρόνια θα έψαχνε με το φανάρι να βρει έλληνες πολιτικούς-ασχέτως κόμματος η χώρου- που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ηγετών.

Το θυμηθήκαμε παρακολουθώντας την συγκινητική προσπάθεια του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη να απεμπλακεί από την συγκυβέρνηση καθώς διαπιστώνει ότι το κόμμα του χάνει πόντους δημοσκοπικά.

Δεν ήταν πρόθεσής μας να επεκταθούμε περαιτέρω αλλά μας έβαλε το φυτίλι μια σχετικά αιρετική άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο καθηγητής Kevin Featherstone, επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economics (LSE).

To πρόβλημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ.Featherstone, δεν είναι τόσο οι πολιτικοί, όσο οι θεσμοί (institutions).

“Nομίζετε ότι ένα νέο σετ πολιτικών αρχηγών με την ίδια δημόσια διοίκηση θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά; Δεν νομίζω,» πρόσθεσε.

Φυσικά, δεν ασπάζονται όλοι αυτή την άποψη παρότι δεν είναι σίγουρο αν η δημόσια διοίκηση είναι χειρότερη από τους πολιτικούς που συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία της ή το αντίθετο.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ισχυρή και εμπνευσμένη ηγεσία για να πάει μπροστά.

Ο κ. Καραμούζης της Eurobank EFG είναι ένας από τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης με την προσθήκη ότι η νέα ηγεσία θα πρέπει να πιστεύει στην οικονομία της αγοράς.

Ορισμένοι από τους οπαδούς της συγκεκριμένης άποψης φέρουν ως παράδειγμα τον κ.Ερντογάν στη Τουρκία που αναπτύσσεται μεν με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια αλλά αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση την περίοδο 2000-2002.

Φυσικά, ορισμένοι ίσως παρατηρήσουν άλλο Ελλάδα κι άλλο Τουρκία και έχουν μάλλον δίκιο.

Υπάρχουν όμως τα παραδείγματα άλλων ηγετών από άλλες χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη των χωρών τους μετά από μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός εμπνευσμένης ηγεσίας και μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης θα ήταν ιδανικός για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.

Όμως, δεν είναι εύκολο.

Οι ηγέτες φαίνονται στις πράξεις κι όχι στα λόγια και φυσικά θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι ενώ η ελληνική δημόσια διοίκηση θα χρειασθεί χρόνο για να αλλάξει.

Αν η επίλυση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται κυρίως με την πολιτική τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε δείγματα γραφής.

Το σήριαλ της διαπραγμάτευσης για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που συνοδεύει την δανειακή σύμβαση προσφέρεται για κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v