Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ειδικά μισθολόγια και οι μη προνομιούχοι!

Η κυβέρνηση και ο κ.Βενιζέλος ειδικότερα προσπάθησαν να μην πειραχθούν διάφορα πράγματα στο νέο οικονομικό πρόγραμμα. Όμως, ένα απ’ αυτά δεν θα είναι δημοφιλές με τους υπολοίπους.

Τα ειδικά μισθολόγια και οι μη προνομιούχοι!
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν σίγουρο αν θα υπήρχε συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού με την τρόικα σήμερα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Όμως, δεν είχαμε καμία αμφιβολία εδώ και καιρό για δυο πράγματα.

Πρώτον, η διαπραγμάτευση θα έπαιρνε μελοδραματικό χαρακτήρα από την στιγμή που το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιελάμβανε μη δημοφιλή μέτρα και αργά η γρήγορα ακολουθούσε εκλογική αναμέτρηση.

Δεύτερον, η διαπραγμάτευση θα είχε αίσιο τέλος παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις βουλευτών από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από την στιγμή που οι ηγετικές ομάδες των τριών κομμάτων αναγνωρίζουν ότι το κόστος της εξόδου από το ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη μιας επιστροφής στη δραχμή.

Ακόμη κι ο Αντώνης Σαμαράς που θεωρείται στις Βρυξέλλες κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι κρατά την πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση από ελληνικής πλευράς, παρεμποδίζοντας την επίτευξη συμφωνίας (δες σχετική αναφορά του Peter Spiegel των FT).

Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς επικαλείται συχνά τον ιδρυτή της ΝΔ που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ και επομένως δεν θα μπορούσε να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ίδιο ισχύει για τους ευρωπαίους ηγέτες παρά μερικές αρνητικές δηλώσεις κατά καιρούς που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ.Μπαρόζο υπενθύμισε τον λόγο χθες το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της στήριξης προς την Ελλάδα είναι μικρότερο από το κόστος που θα είχε μια πιθανή έξοδός της από την ευρωζώνη.

Φυσικά, ο ολλανδός πρωθυπουργός είχε πει επίσης μια άλλη αλήθεια χθες το πρωί, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη ήταν πολύ πιο έτοιμη σήμερα σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης.

Μια δήλωση που υποδηλώνει κάτι λίγο-πολύ γνωστό.

Κοινώς, η ελληνική πλευρά υποτίμησε τα χαρτιά που είχε στα χέρια της όταν διαπραγματευόταν με την τρόικα τον Μάιο του 2010.

Όμως, τα λάθη πληρώνονται
.

Ένα τέτοιο λάθος αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας διαπράχθηκε πιο πρόσφατα και αποδείχθηκε εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα νωρίτερα.

Εξηγούμαστε.

Η τρόικα φέρεται να ζητούσε επιπλέον περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2012 για να καλυφθεί η προβλεπόμενη υστέρηση του ελλείμματος το 2011 και άλλες τρύπες για την φετινή χρονιά.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπερασθεί αν η κυβέρνηση Παπαδήμου προχωρούσε σε ετεροχρονισμό των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο το δεύτερο 15θημερο του περασμένου Δεκεμβρίου ώστε λογιστικά να καταγραφούν στη νέα χρονιά.

Θα ήταν λογικό από την στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώνονται τους μισθούς σε αντίθεση με την πληθώρα των ιδιωτικών ενώ επιπλέον θα μείωνε το έλλειμμα του 2011 μέχρι 1 δις ευρώ οπότε δεν θα χρειάζονταν περισσότερα μέτρα λιτότητας φέτος.

Όμως, το υπουργείο οικονομικών προτίμησε να πάει προς τα πίσω τις πληρωμές προς τρίτους με δεδομένο ότι η 6η δόση είχε καθυστερήσει παρά να ετεροχρονίσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Βενιζέλος θα μπορούσε εναλλακτικά να προχωρήσει σε περικοπή των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου, π.χ. καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολοι, δικαστές, διπλωμάτες, ιερείς κ.τ.λ..

Όμως, ο ίδιος φέρεται να μην αποδέχθηκε την σχετική πρόταση της τρόικας και σε συνδυασμό με την άρνηση του κ.Σαμαρά να αποδεχθεί μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ-ΙΚΑ επέτειναν το «θρίλερ».

Που ακριβώς θα καθίσει η μπίλια θα το πληροφορηθούμε σήμερα.

Αν όμως δεν ακουμπηθούν τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου την στιγμή που ο κατώτατος μισθός μειώνεται και οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλάζουν προς το χειρότερο θα είναι άλλη μια απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει χούγια.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v