Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κακές αγορές και οι Έλληνες πολιτικοί

Οι αγορές έχουν μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο πολιτικών και μη ως υπεύθυνες για τη χρηματοοικονομική κρίση. Μερικοί θέλουν να πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει στην Ελλάδα.

Οι κακές αγορές και οι Έλληνες πολιτικοί
O πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν γενικός γραμματέας στο υπουργείο εθνικής οικονομίας επί Αλογοσκούφη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης έχει διατελέσει υπουργός εθνικής οικονομίας και υφυπουργός οικονομικών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη.

Αν όμως κάποιος δεν ήξερε περί ποιων πρόκειται και άκουγε για πρώτη φορά τις τοποθετήσεις τους κατά τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση για την «Ανάπτυξη», πιθανόν θα έβγαζε λανθασμένα συμπεράσματα.

Δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι ο κ. Μίχαλος ήταν πολύ πιο λάβρος εναντίον του μνημονίου.

Ήταν οι επιθετικές αναφορές του απέναντι στις ασύδοτες αγορές, όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες κατηγόρησε εν μέρει για τα δεινά της Ελλάδας, προκαλώντας την αντίδραση του ακαδημαϊκού, πλέον, κ. Χριστοδουλάκη.

Ο τελευταίος του υπενθύμισε ότι για τα δεινά της χώρας δεν ευθύνονται τόσο οι αγορές, όσο η μη εύρυθμη λειτουργία των τελευταίων σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

Ένας τρίτος παρατηρητής πιθανόν θα μπέρδευε τους πολιτικούς χώρους στους οποίους ανήκουν οι κ. Μίχαλος και Χριστοδουλάκης με αφορμή την ανωτέρω τοποθέτησή τους.

Το παραπάνω περιστατικό δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αντίληψη -ακόμη και σε στελέχη που προέρχονται από τον συντηρητικό και φιλελεύθερο χώρο- ότι για τα δεινά της χώρας φταίνε σε μεγάλο βαθμό οι αγορές, και πιο συγκεκριμένα οι κερδοσκόποι.

Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε πολλές φορές στο παρελθόν η κυβέρνηση Παπανδρέου για να δικαιολογήσει το άνοιγμα των spreads στα ελληνικά ομόλογα, βάζοντας στη μέση και το ευρώ που υποτίθεται είχαν βάλει στο μάτι αγγλοσαξονικά funds.

Εξυπακούεται ότι σπεκουλαδόροι υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλες τις αγορές μαζί με τους παραδοσιακούς επενδυτές, τους arbitrageurs και τους hedgers, δηλαδή εκείνους που συμμετέχουν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο του υποκείμενου χαρτοφυλακίου που ήδη κατέχουν.

Είναι επίσης σωστό ότι οι σπεκουλαδόροι συμβάλλουν στον υπερακοντισμό των τιμών είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, όμως από την άλλη πλευρά προσφέρουν ρευστότητα στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές μπορεί να επέτειναν την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δεν τη δημιούργησαν.

Η ευθύνη για την τελευταία βαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά λόγω της κακής διαχείρισης της κρίσης και της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβλημάτων των οποίων η πηγή ανάγεται στη δεκαετία του 1980.

Υπό αυτήν την έννοια, η απόδοση ευθυνών για την κατάντια της χώρας στις ασύδοτες αγορές αποτελεί περισσότερο συνθηματολογία και λιγότερο σοβαρό επιχείρημα.

Αποτελεί επίσης έναν εύσχημο τρόπο απόσεισης των ευθυνών από εκείνους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την παράδοση μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στους πιστωτές της.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές δεν είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v