Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό μελόδραμα με happy end!

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος σπανίως είναι αποκαλυπτικός στις τοποθετήσεις του, σε αντίθεση με τους Γερμανούς πιστωτές μας. Όμως, χθες ήταν λίγο παραπάνω.

Ελληνικό μελόδραμα με happy end!
Το ελληνικό σίριαλ με τίτλο "νέο οικονομικό πρόγραμμα και PSI Plus" έχει περάσει από διάφορες φάσεις και θα περάσει κι από άλλη ή άλλες πριν ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είμαστε πιο πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά τη μεγάλη πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου, παρά τις παγίδες που υπάρχουν και το στενό χρονοδιάγραμμα.

Η στάση της χώρας και της Ε.Ε. δείχνει ότι οι δύο πλευρές κατανοούν πως έχουν συμφέρον να υπάρξει συμφωνία, παρότι η πλευρά -λέγε με Γερμανία- που έχει τα λεφτά πιέζει για περισσότερες δεσμεύσεις και υποχωρήσεις από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, έδωσε το στίγμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Όπως αναμενόταν, ο Λ. Παπαδήμος έθεσε ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα και το PSI μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της επιτροπείας της Ελλάδας, που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή το διαρρεύσαν(;) γερμανικό έγγραφο, γεγονός φυσιολογικό από τη στιγμή που προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Λ. Παπαδήμος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους ψηφίζοντας τη δανειακή σύμβαση, βασιζόμενος στα διαμειφθέντα κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Αν μάλιστα διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του, μπορεί να ανακαλύψει μέρος της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που άπτεται του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τα δύο τελευταία χρόνια το μισό της ανταγωνιστικότητας που έχασε μεταξύ των ετών 2000 και 2009 έναντι των εμπορικών εταίρων της και το 1/3 έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Διάφοροι υπολογισμοί τοποθετούν την απώλεια ανταγωνιστικότητας στο 25% - 30% την ίδια περίοδο και, λαμβανομένης υπόψη της πρόθεσης της τρόικας να εξαλειφθεί εντελώς, το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων που φαίνεται να αποδέχονται οι κοινωνικοί εταίροι στον ιδιωτικό τομέα δεν αρκεί.

Ο Λ. Παπαδήμος δεν έκανε σαφή αναφορά στο θέμα, επικαλούμενος τις διαπραγματεύσεις.

Όμως, όποιος γνωρίζει τον τρόπο έκφρασης του πρωθυπουργού από παλιά, θα συμφωνούσε, πιστεύουμε, ότι αναφερόταν σε περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του μισθολογικού κόστους, θέτοντας παράλληλα κάποια κόκκινη γραμμή.

Αν κατανοούμε σωστά, η κόκκινη γραμμή αφορά την κατάργηση τόσο του 13ου όσο και του 14ου μισθού, αλλά αυτό είναι δική μας εικασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λεφτά, κάπου 89 δισ. ευρώ, είναι πολλά για να δεχθούν οι επίσημοι πιστωτές να τα εκταμιεύσουν χωρίς αυξημένες απαιτήσεις, ιδίως από τη στιγμή όπου δεν μας έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα.

"Τέτοιους ανθρώπους (που να μην τηρούν τα συμφωνηθέντα) δεν έχω ξανασυναντήσει τα τελευταία 30-35 χρόνια", τόνισε ο σκληροπυρηνικός Π. Τόμσεν του ΔΝΤ σε Έλληνα συνομιλητή του σε ανύποπτο χρονικό διάστημα.

Όμως, η τρόικα και οι Γερμανοί γνωρίζουν επίσης ότι δεν θα πρέπει να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα γιατί μπορεί να κοπεί, με αβέβαιες συνέπειες για την ευρωζώνη και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσκολίες στην επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιούσε επίσης το PSI.

Όμως, οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να συμφωνήσουν.

Παρά λοιπόν τον δραματικό χαρακτήρα που ίσως πάρουν ή παρουσιαστεί ότι έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, τις επόμενες μέρες, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις θα οδηγήσουν λογικά σε συμφωνία.

Τα λεγόμενα του Λ. Παπαδήμου δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v